reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm OS Cobalt - První dojmy

16.2.2004, Petr Hájek, článek
Palm OS Cobalt - První dojmy
Ač je zatím vydání prvních Palm OS Cobalt přístrojů několik měsíců vzdáleno, jeden ze zahraničních kolegů měl možnost pohrát si chvíli s vývojářským prototypem zařízení na tomto OS běžícím. Dnes se tedy podíváme, jak je to vlastně s tím rozlišením i multitaskingem a samozřejmě také, jaké byly ze setkání s novým OS jeho další bezprostřední dojmy.

I. Uživatelské rozhraní

Jak již bylo v několika předchozích článcích na téma Palm OS Cobalt naznačeno, pokud poprvé uchopíte do ruky zařízení běžící na Palm OS Cobalt, žádných větších rozdílů si nevšimnete, i launcher je naprosto identický.

Již ne tak docela do platí i o adresáři a dalších PIM aplikacích, které doznaly několika změn - například u kontaktů přibyla řada položek pro co nejbezproblémovější spolupráci s MS Outlookem. Nově jsou informace zobrazeny ve více oknech - viz TAB vpravo pro dny.

Larry Slotnick z PalmSource již minulý týden prohlásil, že společnost plánuje výraznější změny uživatelského rozhraní Palm OS Cobalt až v některé z dalších verzí, při plnění novoročního termínu to evidentně nebyla priorita. Má se dokonce za to, že styl TABů použitý v PIM aplikacích by se mohl objevit i ve standardním Palmovském launcheru.

Jedna z nejviditelnějších změn Palm OS Cobalt je již standardně přístupný Task Bar, vlastně řada ikon uspořádaných podél spodního okraje poskytujících přístup k nejpoužívanějším funkcím jako třeba Battery Life menu, Time, Bluetooth Status atd. Lidé, kteří aspoň někdy viděli Palm Tungsten T3 či některý z HVGA modelů Sony jsou s tímto konceptem jistě dobře obeznámeni.

II. Rozlišení displeje

Co se týče podpory různých rozlišení, pak je u Palm OS Cobalt situace taková, že OS sice podporuje displeje až do teoretické velikosti 32000 x 32000 pixelů, ale standardně se Palm OS Cobalt nedodává například ani s podporou VGA rozlišení. Pouze bylo naznačeno, že pokud dnes bude chtít někdo použít Palm OS Cobalt na PDA s VGA displejem, bude ho to stát mnohem méně úsilí, než čím vším si muselo projít při návrhu prvního HiRes+ handheldu Sony.

Palm OS Cobalt podporuje standardně řadu menších rozlišení včetrně 480 x 320 (HVGA) a virtuální Graffiti.

III. Používání displeje v "Landscape" módu

Je poměrně nepříjemným zjištěním, že Palm OS Cobalt nemá funkci umožňující přepínat mezi zobrazením typu "Portrét" a "Krajinka" přímo vestavěnou. Firma PalmSource se v minulosti chvástala, že rotace bude součástí standardního API, ale kde nic, tu nic...

Koncesionáři na tom samozřejmě mohou zapracovat sami, tak jak učinil bývalý Palm v případě Palm Tungstenu T3. Je jistě zvláštní, proč funkce není přímo součástí OS, obzvlášť, když se i Microsoft nechal slyšet, že podobná dovednost ve Windows Mobile 2004 implementována bude.


IV. Výkon

Na trhu ještě samozřejmě žádné handheldy na Palm OS Cobalt běžící nejsou, ale zahraniční kolega měl možnost pohrát si s prototypem běžícím na Palm OS Cobalt a 200 MHz procesoru z rodiny Intel XScale. Na zařízení bohužel nebyly kromě základních součástí Palm OS Cobalt nainstalovány žádné další aplikace, takže jak si OS vede při běhu nějakého známějšího titulu, nebylo možno zjistit. Tak jako tak, odezva systému byla velmi svižná, PIM aplikace v ARM kódu nabíhaly okamžitě a dle rychlosti přepisování obrazovky si kolega troufl odhadnout rychlost na přinejmenším srovnatelnou s dnešní Palm OS 5.x produkcí běžící na CPU podobného taktu.

Již stabilita Palm OS nižších verzí je velmi dobrá a ani teď OS při běžné práci nevykazoval žádné zřejmé bugy. Také dle vyjádření vývojářů má údajně jít o velmi stabilní kousek.

V. Multitasking

Ač měla již verze Palm OS 5.x omezenou podporu multitaskingu, teprve s příchodem Cobaltu má jít spouštět vícero aplikací v mnohem robustnějším paměťovém prostředí - kolega viděl, jak na předváděcím zařízení zároveň probíhalo přehrávání videa, telefonování a vyhledávání adresy.

Společnost PalmSource přidala do Palm OS Cobalt nový typ aplikace nazvaný "Slip." Jde o program běžící většinu času na pozadí a zároveň vykonávající nějakou činnost. Funkce Slipů (neplést prosím s částí mužského oděvu...) byla prezentována na sledování cen akcií, kdy se po tapnutí stylem objevilo Pop-up okno s informacemi o posledních cenách (aktualizovaných na pozadí).

VI. Multimediální Framework

Nabídka multimediálních funkcí by měla být tentokrát přímo v OS na velmi dobré úrovni, což bylo prezentováno demem obsahujícím video (se zvukem) namapované na rotující 3D kostky, které se samozřejmě bez zadrhnutí přehrávalo - autor se nějak zapomněl zmínit, jestli to bylo v reálném čase nebo šlo o nějaký .AVI soubor...

VII. Kompatibilita

PalmSource tlačí na developery, aby právě vyvíjené aplikace programovali s ohledem na Palm OS Cobalt. Vývojáři, se kterými autor mluvil, potvrdili, že prováděli některé drobné úpravy, ale že změny to byly poměrně malé. Dá se očekávat, že s příchodem Palm OS Cobalt se objeví nové verze starších aplikací.

VIII. Synchronizace s desktopem

Jak jsme zmínili výše, PalmSource přepracovala původní PIM aplikace, zejména s ohledem na synchronizaci s velkými klienty na PC. Bohužel, PalmSource se rozhodlo nadále nedodávat Palm Desktop ve verzi pro Macintosh (mimochodem, jen taková perlička, David Nagel, CEO PalmSource, má na stolku Mac...). Nemělo by to být ale příliš fatální, protože například palmOne uvažuje o bundlování produktu The Missing Sync for Mac OS X, který synchronizaci Palm OS Cobalt handheldů a Macků umožní, nakonec, uživatelé Sony Clié používají The Missing Sync již dlouho.

IX. Dostupnost

Není příliš velkým překvapením, že PalmSource stran koncesionářů Palm OS Cobalt mlčí, David Nagel ale prozradil, že se prvních handheldů dočkáme během letošního léta (optimisté doufají, že již někdy v průběhu jara).

X. Upgrade z předchozích verzí

Vydávání upgrade pro nynější modely není na bedrech PalmSource, ale na každém z koncesionářů, takže se může stát i to, že pro některé Palm OS 5.X přístroje bude a jiné, hardwarově zdánlivě podobné, zkrátka ne. Pro zajímavost, standardní EFIGSJ (English, French, ...) verze Palm OS Cobalt se vejde do 16 MB ROM.

Zdroj: Brighthand
reklama