reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Paměti NVDIMM: NAND Flash + DDR4

28.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Paměti NVDIMM: NAND Flash + DDR4
Asociace JEDEC zveřejnila nové specifikace NVDIMM, které nemají nic společného se společností NVIDIA. Svůj název dostaly díky tomu, že kombinují technologie NAND Flash a DDR4, z nichž si snaží vzít to nejlepší.
NVDIMM se tedy jmenují dle toho, že jde o paměti Non-Volatile Dual In-line Memory Module, takže by v podstatě mělo jít o takové SSD v podobě paměťových modulů, s nimiž bude sdílet i rozhraní. JEDEC chce konkrétně využít výhradně rozhraní pro paměti DDR4, přičemž musíme poukázat i na to, že podobný produkt má také společnost SanDisk. Ta přišla s ULLtraDIMM DDR3 SSD, což je v podstatě to samé, akorát pro rozhraní pamětí DDR3.





JEDEC věří, že takováto úložná zařízení mají před sebou zářnou budoucnost, ale ještě nějakou dobu bude trvat, než se NVDIMM dostanou na trh. Však jejich standard byl představen teprve včera a někdy v průběhu tohoto roku bude zveřejněna technická dokumentace, ovšem bylo také oznámeno, že nové paměti jsou již v produkci u několika výrobců, takže můžeme v příštích měsících očekávat představení konkrétních produktů.

Výhoda takového typu pamětí je zřejmá. Na rozdíl od DRAM jde o typ, který neztrácí informaci po vypnutí napájení a k dispozici bude mít rozhraní, které dokáže u DDR4 RAM přenášet desítky gigabajtů dat za sekundu, takže tím mizí úzké hrdlo dané klasickým rozhraním SATA a je tu alternativa k moderním SSD pro PCI Express.

Standard NVDIMM se dále dělí na NVDIMM-N a NVDIMM-F. První umí na jednom modulu kombinovat paměť DRAM i Flash, přičemž DRAM nemá sloužit jako rychlá vyrovnávací paměť pro paměti Flash a namísto toho to bude fungovat naopak, čili Flash budou sloužit jako záloha pro paměti DRAM, což se bude hodit především v některých serverech pro případ selhání napájení. Standard NVDIMM-F počítá pouze s paměťmi Flash a žádnými DRAM, takže v tomto případě budou muset být využity také paměti RAM, aby počítač mohl pracovat.

JEDEC počítá s tím, že standard NVDIMM bude zahrnut v nových kódech DDR4 Serial Presence Detect (SPD), které budou vypuštěny později v tomto roce a asociace počítá s tím, že NVDIMM bude možné snadno nasadit na standardních platformách, ale je otázka, zda to bude tak snadné. Není vůbec jisté, zda bude možné NVDIMM využít i na stávajících základních deskách, i když to nás zatím nemusí moc trápit vzhledem k tomu, že paměti DDR4 u desktopů využívá pouze platforma Intel s čipsetem X99 pro výkonné Haswell-E. Lze také očekávat, že nepůjde o nic levného, však za hubičku nejsou ani SSD, které dokáží dobře využívat propustnost rozhraní PCI Express a NVDIMM by logicky měly být ještě dražší. Před vynášením soudů si ale musíme počkat na to, co konkrétního bude představeno a zda budou NVDIMM od začátku vůbec určeny pro běžné sestavy. Ale kdo víc, třeba půjde o jednu z podstatných novinek, které budeme moci využít i v počítačích s novými procesory Skylake, které budou DDR4 také podporovat.

Zdroj: Hexus.net
reklama