reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panasonic zaútočí na OLED vylepšenými IPS

2.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Panasonic zaútočí na OLED vylepšenými IPS
Před řadou let byly displeje OLED brány jako spásná technologie, která nám zajistí nekonečný kontrast, živé barvy a konec problémů s odezvou a pozorovacími úhly. Náhlá revoluce nenastala a ke slovu se opět hlásí staré známé technologie.
Displeje OLED jsou sice realita, ale zdaleka ne tak rozšířená, jak jsme si před dlouhými lety mysleli, že v této době bude. Dnes si u nás můžeme vybrat z několika televizorů s obrazovkou OLED, které nabízí především společnost LG a pak tu je také pár notebooků, jež také mají displej OLED. Jedním z nich je Lenovo ThinkPad X1, ovšem s cenou vysoko přes 70.000 Kč a za hubičku zrovna nejsou ani ony televizory. OLED se široce uplatňují především v nositelné elektronice či mobilních telefonech, ale že bychom si mohli vybrat mezi mnoha dostupnými OLED monitory pro PC, na to můžeme stále ještě zapomenout.





Panasonic se chce přitom vrátit ke stále široce využívané technologii IPS a vylepšit ji tak, aby mohla konkurovat právě i technologii OLED. Jeho myšlenka je přitom vcelku jednoduchá a počítá s tím, že mezi podsvícení a samotné LCD pixely a subpixely se přidá ještě jedna modulační vrstva.Ta bude sloužit k lepšímu ovládání podsvícení, a to tak, že bude umět zcela zastínit jednotlivé pixely, díky čemuž takový displej dosáhne mnohem vyššího kontrastu, kde "černá je opravdu černá".

Firma také počítá s rozšířeným barevným spektrem, aby dané monitory, televizory či jiná zařízení mohly podporovat High Dynamic Range (HDR). Co se týče statického kontrastu, pak ten může být mnohem vyšší než dnes (cca 1.000:1), a to rovnou až 1.000.000:1. Díky lepšímu zastínění jednotlivých pixelů se také bude moci použít silnější podsvícení, což zase znamená, že panely budou moci poskytnout jas i 1000 cd/m2. Dnes je to přitom v případě PC monitorů často 300 nebo v lepším případě 350 cd/m2. Minimální jas zase bude 0,001 cd/m2. To je podobné, co nabízí Samsung na svých televizorech SUHD využívajících technologii Quantum Dot.

Panasonic by s novými již fungujícími panely s vylepšenou technologií IPS (mluvit můžeme o Super IPS) mohl přicestovat již na začátku příštího měsíce na veletrh CES 2017. Výhoda je, že pro výrobu těchto nových panelů mají dobře posloužit stávající výrobní linky. Nyní již zbývá jen zjistit, kdy přijdou na trh výsledné produkty a jak úprava technologie IPS ovlivní obnovovací frekvenci, odezvu a případně jiné vlastnosti, pokud vůbec.

Zdroj: KitGuru
reklama