reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Paperlike: první E-Ink monitor pro počítače

20.6.2016, Jan Pánek, aktualita
Paperlike: první E-Ink monitor pro počítače
Na crowdfundingových stránkách se často objeví velmi zajímavý projekt, jedním z takových je první E-Ink monitor pro počítače. Využívá technologii jako v elektronických čtečkách, takže displej neprodukuje žádné světlo.
Klasické monitory typu LCD nebo OLED, se kterými se v dnešní době běžně setkáváme, zjednodušeně fungují na principu vyzařování světla. Na zadní straně monitoru se nachází například LED diody ozařující přední část, v té jsou obsaženy pixely, barevné body, které mohou měnit barvu.

Existuje však ještě jedna daleko odlišná technologie umožňující zobrazovat informace, E-Ink. Tato technologie nepoužívá podsvícení displeje, má totiž matnou vrstvu, jež umožňuje odrážet okolní světlo. Tato technologie ale nepracuje se stejnými pixely jako třeba monitory.

U monitorů to jsou tekuté krystaly, kdežto zde se jedná o tzv. elektronický inkoust. Pixel by se dal připodobnit k buňce, která umí zmagnetizovat svůj obsah. Uvnitř buňky se nachází bílé a černé "kuličky" pigmentu, jedny jsou nabité kladně a druhé záporně. Výsledná barva se určuje podle toho, v jakém poměru se "kuličky" pigmentu momentálně nacházejí. Elektronika vždy magneticky ovládá, kolik pigmentu se má přesunout.





E-Inkové displeje mají několik výhod, tou nejzásadnější je nízká energetická náročnost. Nepotřebuje podsvícení a navíc nemusí držet jednotlivé obrazové body pod napětím jako LCD displeje. To znamená, že jakmile se zobrazí jeden odstín, není potřeba žádné energie do okamžiku, než ho je potřeba změnit na jiný.

Většina E-Inkových displejů včetně toho v Paperlike umí zobrazit jen odstíny šedé barvy. To je kvůli magnetizaci, která je jednoduše uskutečnitelná pouze se dvěma barvami - ideálně černou a bílou. Další problém je s rychlostí, pixelům trvá mnohem déle, než změní odstín šedé. Proto se na takovém displeji nedají téměř sledovat videa - pokud ano, jsou trhaná. Proto se tyto displeje používaly v elektronických čtečkách knih, kde nebyla potřeba rychlosti a kde nevadila jednobarevnost.

Paperlike však přináší E-Ink i pro počítače a notebooky. A jaké k tomu mají jeho vývojáři důvody? Jde jim převážně o zdraví očí - podle nich světlo z monitorů způsobuje několik zdravotních problémů jako unavování očí, krátkozrakost, suché oči, retinopatie, navíc blikají (na vysoké frekvenci). Až 90 % lidí se podle nich po 3 hodinách cítí nepohodlně.

Tomu by měl pomoci právě E-Inkový displej, ale ani ten není všespásný. Problém je i s dlouhou dobou, kdy se uživatel dívá na krátkou vzdálenost, to E-Inkový displej změnit nedokáže, i když v mnoha ohledech pomůže.





Úhlopříčka monitoru je 13,3", což dělá Paperlike největším E-Inkovým displejem, jeho rozlišení je maximálně 1600×1200 px, což znamená, že jsou strany v poměru 4:3. Tento poměr stran je problematický hlavně pro video, které se na tomto monitoru sice bude dát spustit, ale plynulého obrazu si uživatel neužije.

Vývojáři neuvádějí, jaká je obnovovací frekvence displeje, ale budou to jednotky snímků za vteřinu. To ale bude stačit na surfování po internetu, prohlížení fotek, kancelářskou práci a podobně. Vývojáři ale vyřešili problém duchů - pokud se změní černý pixel na bílý, často se na elektronických čtečkách stává, že tam zůstane nenápadný duch. Použili pro to vlastní technologii. Paperlike pracuje s 16 odstíny šedé barvy.

Monitor má několik módů, které se liší vykreslováním a rychlostí zobrazování. K počítači se připojuje pomocí USB konektoru, což je trošku zvláštní, obzvláště když se nejedná o USB 3.x. Pokud by jej chtěl uživatel použít s notebookem, velkou výhodou by byla velmi nízká energetická náročnost. Paperlike podporuje Windows XP, 7, 8.x,10 a Mac OS.

Původní cíl kampaně na Indiegogo byl 10.000 dolarů (asi 240.000 Kč), který byl překonán více než desetinásobně. Nejlevnější Paperlike se dá na Indiegogo pořídit za 799 dolarů (asi 19.000 Kč) a distribuce se očekává v srpnu. V normálním prodeji bude stát monitor tisíc dolarů, tedy přes 24 tisíc korun bez daně. Kampaň na Indiegogo končí za 3 dny, takže v případě vážného zájmu můžete něco ušetřit.

Zdroj: Indiegogo
reklama