reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Papermaster o Zen 3: IPC, výrobní proces a binning

20.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Papermaster o Zen 3: IPC, výrobní proces a binning
Mark Papermaster, CTO společnosti AMD, byl zpovídán serverem Anandtech a mezi probíraná témata se dostalo i to, co bylo dosud opomíjeno. Dočkáme se tak konečně odpovědi i na to, jaký konkrétní výrobní proces AMD pro Zen 3 používá? 
Procesory Ryzen 5000 jsou tvořeny 7nm procesem, to dobře víme, ale AMD už dříve uvedlo, že ten bude nějakým způsobem vylepšen. Nepotvrdilo se přitom to, že půjde o proces N7+ využívající extrémní ultrafialovou litografii (EUVL), neboť s tím by se AMD bezpochyby velice rádo pochlubilo. Co nám tak k tomu může říci CTO Mark Papermaster
 
 
Ten potvrdil, že ve skutečnosti jde stále o 7nm technologii, která byla a je používána pro Ryzen 3000, jen byla přirozeně časem vylepšena s ohledem na ladění celého výrobního procesu, což přineslo i vyšší výtěžnost a obecně vyšší kvalitu nových čipů. A dá se říci, že jde zcela o tu samou technologii, kterou AMD využilo už dříve v tomto roce pro výrobu čipů Ryzen 3000XT. 
 
Pokud bychom chtěli hledat analogii, pak asi nejblíže by byl původní 14nm proces Intelu a jeho následná vylepšená verze 14nm+. Zde ovšem pochopitelně s tím rozdílem, že v případě AMD nebude následovat variace na 14nm++ a +++, ale přechod na zcela nový 5nm proces. Alespoň tak už víme, proč AMD označuje výrobní proces pro Zen 3 jednoduše jako 7nm. 
 
 
A co IPC a hry? Zde Papermaster potvrzuje, že odstranění 4jádrových CCX a sjednocení L3 cache do jednoho 32MB bloku byla "ta největší páka", s jejíž pomocí AMD docílilo zvýšení výkonu. Především jednodné 8jádrové čiplety také stojí za zvýšením výkonu na watt o 24 procent, ale jde také o ještě lépe vyladěné turbo (Precision Boost) a za vyšší efektivitou stojí také celé pole senzorů monitorujících běh jader, které pracují lépe než dříve. 
 
Jinými slovy, Zen 3 jsou lepší než Zen 2 především díky změnám v architektuře, které umožnily i běh na vyšších taktech, než aby šlo o zásluhy na straně výrobního procesu. A z toho vyplývá i to, že AMD, které v první a druhé generaci procesorů Ryzen útočilo na Intel i pomocí cen, už nyní nic takového dělat nemusí a také očividně nedělá. Pokud používá stejný 7nm proces pro Ryzen 3000 i 5000, zdánlivě nemá důvod ke zdražování, ale tato firma samozřejmě nedělá charitu, aby si nenechala patřičně zaplatit za vyšší výkon nových procesorů
 
Binning tu máme jako poslední téma. Jde o proces konečného výběru čipů pro konkrétní produkty a také rozhodování se o jejich taktech. Papermaster uvádí, že AMD bude pokračovat ve své praxi, čili že bude poskytovat procesory s co možná nejvyššími takty podpořenými vlastními technologiemi pro dynamické přetaktování (Precision Boost Overdrive). To je však podřízeno stabilitě napříč různými typy zátěže, takže se dá konstatovat, že možnost pro přetaktování tu stále bude, ale spíše jen mizivá. 


reklama