reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Parker Solar Probe se zblízka podívala na Venuši

25.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Parker Solar Probe se zblízka podívala na Venuši
Sonda Parker Solar Probe studuje samotné Slunce, ovšem využívá gravitační manévry s využitím Venuše, což znamená, že se k ní za svou sedmiletou misi celkem sedmkrát přiblíží či už přiblížila, jako v tomto případě. 
Parker Solar Probe obíhá kolem Slunce na vysoce eliptické dráze, která sahá či překračuje až dráhu Venuše a na straně perihelia (přísluní) bude postupně "utahována" tak, aby se sonda postupně při svých průletech odvažovala blíž a blíž k samotnému Slunci. V takovém případě se už pohybuje ve sluneční koróně, k čemuž je také vybavena tlustým uhlíkovým štítem. 
 
 
Nyní se ale můžeme podívat právě na záběr z průletu Parker kolem Venuše, což se sice událo už loni 11. července, ale NASA tuto fotografii zveřejnila až nyní. Pořídil ji přístroj Wide-field Imager for Parker Solar Probe (WISPR), přičemž jde o noční stranu planety ze vzdálenosti 7.693 mílí (12.381 km). NASA skutečně zveřejnila až takto přesný údaj, ale neuvedla k tomu nic bližšího. Máme tu ale něco jiného, a to obrovskou tmavou skvrnu v oblasti rovníku, slabou záři u okrajů planet a také různě orientované čáry prostupující celý snímek. O co jde? 
 
 
Pokud jde o onu skvrnu, díváme se na oblast Aphrodite Terra, čili na největší hornatou krajinu, kterou lze na Venuši nalézt. Ukazuje se v temnějším odstínu proto, že je asi o 30 °C chladnější než okolní oblasti. WISPR přitom sleduje své okolí ve viditelném spektru, takže jak je možné, že byl schopen prohlédnout skrz mraky až k jejímu povrchu? Dle astrofyzika Briana Wooda z týmu WISPR je toto zařízení nejspíše schopno částečně fotit i v blízce infračerveném spektru, ale přesto tento snímek byl pro NASA velké překvapení a obsluha daného zařízení byla kvůli tomu poslána do laboratoře, aby v ní ověřila jeho dosud netušené možnosti, které by mohly být ještě užitečné. 
 
Pokud jde o slabou zář viditelnou kolem okrajů planety, ta by měla být tvořena atomy kyslíku vysoko v atmosféře, které se právě na noční části planety rekombinují v molekuly. Nakonec tu máme ony čáry zasahující celou plochu snímku, které jsou v případě snímků z WISPRu typicky tvořeny nabitými částicemi a také částečkami kosmického prachu osvětlovaného Sluncem, které mohou narážet do samotné sondy a vystřelovat z ní další částečky materiálu, čili ji na její cestě v podstatě neustále "okusují". Množství těchto čar se přitom mění v závislosti na rychlosti sondy a na její poloze na oběžné dráze. 
 
Zdroj: NASA


reklama