reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Partneři AMD mají nedostatek karet Fury

14.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Partneři AMD mají nedostatek karet Fury
Vypadá to, že společnost AMD nedokáže uspokojit poptávku svých partnerů a jejich zákazníků po kartách Radeon R9 Fury a Fury X, což se zdá být daleko závažnějším problémem než pískající chladicí systém nebo omezené možnosti přetaktování.
Zájem o nové karty AMD Radeon R9 Fury X a Fury evidentně tedy je a pokud máme věřit uvedené zprávě, pak společnost AMD nedokáže svým partnerům poskytnout dostatek kusů, které by si mohli upravit ke konečnému prodeji. Není tajemstvím, že vývoj nových nejvýkonnějších Radeonů nebyl pro AMD zrovna jednoduchý. Firma musela jejich nástup několikrát odložit a problémy byly i s vodním chlazením, které se nakonec neukázalo tak tiché, jak bylo slibováno. Problémy ale evidentně s nástupem karet na trh neskončily.





Společnost AMD má přes deset AIB (Add-in-Board) partnerů, kteří kupují její grafické čipy či celé karty a snad všichni mají dnes v nabídce kartu Radeon R9 Fury X, čili v současné době nejvýkonnější herní model AMd. Ovšem pouze Asustek Computer a Sapphire Technology budou dle Hardwareluxx odzačátku nabízet o něco slabší kartu AMD Radeon R9 Fury, a to v limitovaném počtu. Později přijdou na řadu firmy Gigabyte Technology, MicroStar International, PowerColor a další.

Dle uvedené zprávy je výtěžnost čipů Fiji spíše nízká (rozhodně nižší v porovnání s čipy NVIDIA GM200 pro karty TITAN X a GTX 980 Ti), což není překvapivé vzhledem k tomu, že jde o čipy s 8,9 miliardami tranzistorů a zároveň nejsložitější kus křemíku, který byl kdy vyroben. Navíc tu jsou i paměti HBM, které jako nová technologie situaci rozhodně neusnadňují, stejně jako "silicon interposer", čili křemíková destička sloužící jako 4096bitové rozhraní mezi GPU a paměťmi HBM a dát dohromady celou sestavu je prý extrémně náročné. Nikde se ale nedozvíme, jaká je přesná výtěžnost čipů Fiji, čili kolik procent zmetků zůstane na jednom waferu a také kolik kusů dokáže firma Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. vyrobit. Výrobní cykly v TSMC ale trvají přes dva měsíce, takže je zřejmé, že případná náprava nemůže proběhnout rychle.

Zdroj: KitGuru
reklama