reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Partneři Microsoftu už vyvíjejí mobilní PC s ARM pro Windows 10

15.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Partneři Microsoftu už vyvíjejí mobilní PC s ARM pro Windows 10
Microsoft nedávno ukázal, že jeho plnohodnotný desktopový operační systém Windows 10 může včetně aplikací pracovat na procesoru Qualcomm Snapdragon 820. Na to rychle reagují firmy, které vyvíjejí nová zařízení.
Nemuselo by tak dlouho trvat, aby se na trhu objevil mobilní telefon založený na čipu s architekturou ARM, na němž by mohl běžet operační systém Windows 10, jak jej známe z desktopů a notebooků s procesory x86. Alespoň to Microsoft nedávno ukazoval na akci Windows Hardware Engineering Community (WinHEC). Stačilo by tak takový mobil nebo tablet napojit k monitoru, připojit bezdrátové periferie a měli bychom k dispozici osobní počítač se známým prostředím W10. Už v předváděčce Microsoftu na Snapdragonu 820 běžely apllikace jako Photoshop CC nebo UWP hra World of Tanks Blitz.





To vše díky emulaci procesoru x86 na 64bitových procesorech ARM, přičemž se mluví o tom, že i když bylo toto demo provozováno na Snapdragonu 820, výsledná funkce bude připravena pro vypuštění na trh až s 10nm procesory Snapdragon 835 a dalšími. Konkrétně si budeme moci koupit výsledné zařízení někdy v druhé polovině příštího roku a s ním i "opravdu mobilní, energeticky efektivní a neustále připojené PC", jak poznamenal Terry Myerson z Microsoftu. Tím se i do jisté míry propojí svět mobilů a počítačů a Windows 10 na mobilech by se mohly stát trojským koněm, který by byl úspešný tam, kde mobilní Windows selhávají.

Digitimes už mluví o tom, že hardwaroví partneři Microsoftu už zkouší nová příslušná zařízení, přičemž se neomezují pouze na telefony či tablety, ale také chtějí vyrábět rovnou notebooky. Čili se tu rýsuje i trojský kůň pro Qualcomm, který by jistě neměl nic proti svému prosazení na dosud výsostné půdě procesorů x86. Dle výrobců mohou procesory Qualcomm nabídnout především nízkou spotřebu a také ceny, ale i oni jsou velice zdrženliví v odhadech toho, jaký bude o taková zařízení zájem. Věří ale, že čím větší výběr bude na trhu s PC, tím lépe pro celý tento trh.

Výsledné produkty bychom mohli spatřit už příští rok na začátku léta, kdy v Tchaj-pej jako obvykle proběhne Computex.

Zdroj: Digitimes
reklama