reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pascal před Polarisy? GeForce GTX 1080 prý již v květnu

11.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Pascal před Polarisy? GeForce GTX 1080 prý již v květnu
Dle serveru Benchlife chce NVIDIA předhonit AMD a dostat na trh své první grafické karty s GPU Pascal již v květnu. Má jít navíc o výkonnou kartu, která se má jmenovat GeForce GTX 1080. Můžeme se tedy těšit?
Dosud se mělo za to, že novou generaci grafických karet dostane na trh nejdříve AMD, které už dlouho operuje s termínem v polovině tohoto roku, zatímco NVIDIA o vypuštění svých Pascalů dělala tajnosti. AMD bylo sdílnější i ohledně výkonů čipů Polaris a navíc k našemu přesvědčení přispěla zpráva o zemětřešení, které zasáhlo tchaj-wanské továrny TSMC. Právě v nich si NVIDIA nechává vyrábět svá první 16nm GPU, zatímco AMD využívá 14nm proces firmy GlobalFoundries (a Samsung). Zpráva serveru Benchlife.info o brzkém vypuštění výkonných karet s GPU Pascal je tedy překvapivá, ovšem nejde o zaručenou informaci. Pravdu bychom se ale mohli dozvědět za několik týdnů.





NVIDIA se totiž chystá o Pascalech mluvit na GPU Technology Conference na začátku dubna a pokud by měla svou GeForce GTX 1080 (nebo jak se má tato novinka jmenovat) představit v květnu, pak můžeme očekávat, že Jen-Hsun Huang nám to ve svém vystoupení potvrdí. Zatím se od něj očekává, že představí samotnou architekturu Pascal a také zmíní jednotlivé modely karet.





GeForce GTX 1080 by tedy byla nástupkyní pro GTX 980, čili by měla nést druhé nejvýkonnější jádro generace Pascal s označením GP104. Někdy po ní by měly následovat karty s jádrem v plné palbě v podobě GP100, čili následovníci dnešní TITAN a GTX 980 Ti. GP100 se ale stane základem i pro další generace karet Tesla a Quadro.

Co se týče pamětí, pak zpráva udává, že standardem se pro karty s GP104 stanou dosud běžně využívané GDDR5, a to s kapacitou 8 GB. Otázka je, jak širokou sběrnici využijí a na jak vysokých taktech budou pracovat. Až později, tedy někdy v druhé polovině roku, by pak měli AIB partneři NVIDIE přinést na trh vylepšené verze karet s čipy GDDR5X. Ty slibují v konečných verzích až dvojnásobnou propustnost oproti GDDR5. To by tedy znamenalo, že HBM2 budou vyhrazeny pouze pro GP100 (16 GB pro herní karty a 32 GB pro profi karty) a vzbuzuje to také řadu otázek. Od nových generací karet se očekává mnohem vyšší výkon, a tak se můžeme oprávněně ptát, zda klasické GDDR5 nebudou Pascaly brzdit v rozletu. Poslední nová informace udává, že NVIDIA má přejít s dodatečného napájení pomocí dvou 6pinových PCIe na jeden 8pinový, který dokáže poskytnout také 150 W. Výhodou tedy je využití jednoho kabelu namísto dvou.

Uvidíme tedy, co na to AMD. Na GDC 2016 má na samotném začátku příštího týdne vystoupit Raja Koduri a AMD slibuje, že to bude pikantní prezentace.

Zdroj: Benchlife.info
reklama