reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pascaly do notebooků nakonec konkurují desktopovým kartám

16.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Pascaly do notebooků nakonec konkurují desktopovým kartám
Už dříve jsme řešili, zda do notebooků nakonec dorazí, nebo nedorazí desktopové čipy GeForce generace Pascal. NVIDIA je dnes oficiálně představila, a tak můžeme nakonec říci, že to dopadlo nerozhodně.
V aktualitě GeForce GTX 1000: soumrak mobilních grafických karet byla vznesena otázka, zda aktuální generace grafických čipů NVIDIA Pascal nebude znamenat konec notebookových grafických čipů, a to alespoň v případě tohoto výrobce. Vedl nás k tomu fakt, že výkonnostní mezera mezi desktopovými a mobilními GPU se už v generaci Maxwell téměř uzavřela a také to, že notebooky již dostaly možnost využít plnohodnotný čip GTX 980. Spotřeba moderních hi-end herních GPU sice stále není zrovna nízká, ale s tím se dokáží vypořádat moderní technologie dynamicky zvyšující takt GPU. Díky nim může zůstat konfigurace grafického čipu stejná a nižší spotřeby se může docílit právě úpravou taktů. Byla tu tak otázka, zda NVIDIA vůbec připraví speciální mobilní verze Pascalů, nebo využije na MXM kartách desktopové čipy, jež přinejhorším budou mít snížené takty. Dopadlo to všelijak a pro příznivce mobilního hraní vůbec ne špatně.





Vše potřebné ukazuje jeden obrázek srovnávající hlavní parametry mobilních GeForce GTX 1080. Všimněte si, že NVIDIA je už neoznačila písmenem M jako Mobile a mluví prostě o GeForce GTX 1080, 1070 a 1060. Pokud si ale nepamatujete specifikace desktopových verzí, pak vám tento obrázek nic moc neřekne, takže hurá, je čas na srovnávací tabulku.


Ikona Odkaz na databázi
GeForce GTX 1080
GeForce GTX 1070
GeForce GTX 1060
Ikona Odkaz na databázi
mobilní
desktopová
mobilní
desktopová
mobilní
desktopová
CUDA jádra
2560
2560
2048
1920
1280
1280
Max. takt (MHz)
1733
1733
1645
1683
1670
1708
Paměti
8 GB GDDR5X @ 10 GHz
8 GB GDDR5X @ 10 GHz
8 GB GDDR5 @ 8 GHz
8 GB GDDR5 @ 8 GHz
6 GB GDDR5 @ 8 GHz
6 GB GDDR5 @ 8 GHz


Grafické čipy GeForce GTX 1080 mají v mobilní i desktopové verzi naprosto stejné hlavní parametry, což platí i pro GeForce GTX 1060 s tím rozdílem, že desktopové GPU má o trošku vyšší maximální takt, ale nejde o rozdíl, který by měl notebookové uživatele moc bolet. Ti se naopak mohou těšit na to, co předvede mobilní GTX 1070, protože v jejím případě už bylo potvrzeno, že ta má o 128 shaderů více než desktopová, ačkoliv je její takt o pár desítek MHz nižší. Ve výsledku by měl být její výkon plus/minus stejný. Z těchto specifikací se ale nedočteme, jakým způsobem budou mobilní karty nakládat s dynamickými takty, což může být jiné než u desktopových karet, které mají zpravidla k dispozici silné a stabilní napájení i lepší chlazení. To nyní nebudeme a ani nemůžeme řešit, protože výkony mobilních karet se mohou lišit i mezi samotnými notebooky.

Celkově lze říci, že NVIDIA sice připravila samostatnou řadu mobilních grafických karet, ale ty už se v podstatě vyrovnaly desktopovým, takže rozdíl mezi nimi v podstatě zmizel. Nastává tak nová éra, v níž už nelze tvrdit, že desktopové počítače mají neochvějnou výhodu v silnějších herních GPU. Ano, do notebooků si nelze jen tak přidat další kartu a zapojit ji do SLI (notebooky se dvěma GPU ale v nabídce pochopitelně budou) a je tu také otázka ceny, ale drtivá většina uživatelů SLI nevyužívá a vyšší cena bývá jako obvykle daň za mobilitu.


S GeForce GTX 1070 už přichází na trh notebook EVGA SC17 1070, který je vybaven procesorem Intel Core i7 6820HK, 17" displejem s rozlišením 4K plus SSD Samsung s podporou NVMe. Ten rozhodně nebude za hubičku a jeho 4,5 kg se také pronesou. Své modely s GTX 1000 si chystá také Gigabyte, a to z řady Ultraforce s 15" a 17" displeji a pochopitelně tu je také MSI, které šlo do nové nabídky mobilních GPU jako obvykle po hlavě, a jeho GT83VR tak nese kartu GTX 1080. Pro méně náročné zákazníky tu je GS63VR Stealth Pro s GTX 1060.

Zdroj: NVIDIA

reklama