reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Patentoví trolové v ohrožení po rozhodnutí nejvyššího soudu

24.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Patentoví trolové v ohrožení po rozhodnutí nejvyššího soudu
Americký nejvyšší soud vydal rozhodnutí, které může znamenat velice podstatné komplikace pro tzv. patentové troly. Ti se ve zvýšené míře pohybují také v IT průmyslu, kde tak známe několik typických firem sedících na svém štosu patentů.
Prototyp patentového trola je firma, která sama nic nebo téměř nic neprodukuje a jejím zájmem je pouze vydělávat peníze pomocí svého patentového portfolia, ať už formou licenčních ujednání, mimosoudních vyrovnání nebo rovnou vysouzených peněz od žalovaného protivníka. Vcelku oprávněně jsou takové firmy brány jako mor a brzda průmyslu, ačkoliv to, co dělají je legální. Navenek si jen chrání své patenty, které však neslouží svému původnímu účelu.




vzestup patentových sporů vyvolaných troly (PAE jako Patent Assertion Entity)


Jako příklad si můžeme vzít společnost Intellectual Ventures, která byla ještě před několika lety nejvíce nenáviděný patentový trol v celém Silicon Valley. Ta byla založena až v roce 2000 za oficiálním účelem pomáhat malým firmám a jednotlivcům v prosazení se na trhu s velkými korporacemi. Ve skutečnosti ale spíše jen skupovala patenty a sestavovala z nich portfolia za účelem výdělku. Své zařazení mezi patentové troly si tak firma Intellectual Ventures třeba od firmy Hewlett-Packard, respektive jejího někdejšího CTO Shane Robinsona. Však za svou existenci stačila vést spory s mnoha IT firmami včetně McAfee, Symantec, Trend Micro, Elpida, Hynix nebo Altera.

Téma patentových trolů ale není živé jen v IT světě a v tomto případě se jej přímo netýká. Jde o spor mezi potravinářskými firmami TC Heartland LLC a Kraft Heinz Co. První z nich se pokoušela spor přesunout do svého domovského státu, čili z Delaware do Indiany, a to z důvodu, že v Delaware téměř nepůsobí. Důležité je rozhodnutí nejvyššího soudu, který volil 8 ku 0 ve prospěch toho, že žaloby ohledně patentových sporů mohou být podány pouze tam, kde je obžalovaná firma zaregistrovaná, čímž bylo zvráceno předchozí rozhodnutí apelačního soudu. Ten minulý rok rozhodl, že takové žaloby mohou být podány kdekoliv se prodávají produkty žalované firmy.

Jde o důležité rozhodnutí vzhledem k tomu, že na 40 procent všech patentových sporů v USA bylo žalujícími stranami otevřeno u soudu ve Východním Texasu. To evidentně proto, že u tamního soudu se velice často rozhodovalo právě ve prospěch patentových trolů. Rozhodnutí nejvyššího soudu je tak pro troly značný problém, neboť už si nemohou vybrat místo pro vedení sporu, kde cítí, že by měli mít výhodu.

Zdroj: techPowerUp
reklama