reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Patentový troll získal 15,7 milionu dolarů ve sporu o Bluetooth se Samsungem

18.2.2015, Milan Šurkala, aktualita
Patentový troll získal 15,7 milionu dolarů ve sporu o Bluetooth se Samsungem
Patentoví trollové žijí z toho, že podávají žaloby na společnosti, které podle jejich názoru porušili jejich patenty. Nyní se společnosti Rembrandt IP podařilo na Samsungu vysoudit 15,7 milionu dolarů za technologie související s Bluetooth.
Patentoví trollové jsou společnosti, které samy o sobě nic nevyrábí, ale prodávají licence a hledají, nač by se daly naroubovat jejich patenty, aby mohly vysoudit nějaké peníze za jejich porušování. Jedním z nejznámějších patentových trollů minulosti je společnost Rambus a její paměti RDRAM. Další podobnou společností je Rembrandt IP, které se podařilo vysoudit 15,7 milionu dolarů na společnosti Samsung za technologie, které souvisí s rozhraním Bluetooth, ačkoli společnost sama nikdy u tvorby Bluetooth nebyla.


Bluetooth logo


Samotný Bluetooth byl vymyšlen v roce 1994 společností Ericsson. V roce 1997 si Gordon Bremer nechal uznat dva patenty US 8.023.580 a 8.457.228, které se týkaly komunikace různých typů modemů a modulace signálu. Až v roce 2007 si přečetl specifikaci Bluetooth od Samsungu a zjistil, že tento patent by se dal naroubovat na Bluetooth a že Samsung ho vlastně porušil. Samotný Bremer nicméně nikdy na tvorbě Bluetooth a technologie EDR, o kterou jde především, nespolupracoval. Přesto mu byl uznán nárok na odškodné.

Společnost Rembrandt IP vysoudila od Samsungu 15,7 milionu dolarů a Bremer z tohoto dostal 2,5 %, tedy nějakých 400 tisíc dolarů. Bremer má na sebe zaregistrováno přes 100 patentů a za necelých deset let, které pracuje jako konzultant pro Rembrandt IP, si už na nejrůznějších žalobách vydělal údajně přes 670 tisíc dolarů. Je pravděpodobné, že společnost půjde po dalších společnostech využívajících Bluetooth rozhraní, ostatně v žalobě na Samsung bylo několikrát zmíněno i jméno společnosti BlackBerry.

Zdroj: ArsTechnica, InsideCounsel
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama