reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Patice AMD AM5 se ukazuje: kompatibilita se staršími chladiči i 170W TDP

17.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Patice AMD AM5 se ukazuje: kompatibilita se staršími chladiči i 170W TDP
AMD se chystá na velkou změnu, neboť v rámci nové AM5 vůbec poprvé v desktopovém světě využije patici typu LGA. Mluvíme tu pochopitelně o klasických desktopech, ne HEDT platformě s Threadrippery. Ovšem co na to kompatibilita s dnešními chladiči?
AMD AM5, neboli LGA 1718, nabídne přesně o 387 pinů více než dnešní AM4 (1331), který tu je již déle než samotné procesory s architekturou Zen a přišel jako první a v desktopech AMD jako jediný s podporou pamětí DDR4. Nyní ale nastupuje generace DDR5, a tak je už i čas na novou patici, která se bude od staré výrazně lišit právě už svým provedením. Příští procesory firmy AMD tak už nebudou mít piny, ale dotykové plošky stejně jako procesory Intel. Nebudeme tak s nimi muset manipulovat zvlášť opatrně, abychom si piny nezohýbali, ale na druhou stranu budeme muset dávat pozor na piny v samotné patici, jež je také snadné poškodit. 
 
 
Z dostupných materiálů to ale vypadá, že AMD si z dob dřívějších ponechá výchozí systém pro montáž chladičů s ze zadním kovovým rámečkem a předními plastovými úchyty pro spony chladičů. Přesné rozměry,. respektive rozteče montážních otvorů tu nemáme, ale vypadá to, že mohou být stejné jako na deskách s AM4.
 
 
Pokud jde ale o výšku procesoru (package height) vyčnívajícího nad základní desku, zde máme 7,98 mm s tolerancí +/- 0,6 mm, což odpovídá dnešním AM4. 
 
 
Nicméně tu máme jednu výraznou změnu, která se týká TDP. Kromě obvyklých hodnot do 105 W se ukazuje ještě 120 W, ale dokonce i 170 W, pro něž je doporučen už vodní chladič s 280mm radiátorem. 
 
Otázka je, jaké procesory se budou pod 120W a především 170W TDP ukrývat, neboť takový výdej tepla už rozhodně není obvyklý, i když AMD už si na druhou stranu vyzkoušelo i mnohem náročnější modely. Odkazuji tím pochopitelně na FX-9370 a FX-9590 s TDP 220 W. Nyní ale AMD rozhodně není ve stejné situaci jako před osmi lety, kdy se pomocí jmenovaných procesorů pokoušelo zoufale nahánět Intel. 
 
Nyní by ale 170W TDP napovídalo, že si AMD pro AM5 snad skutečně přichystá i více než 16jádrové procesory, anebo si snad připravuje skutečně výkonná APU? To se teprve uvidí a rozhodně nelze automaticky očekávat, že takové produkty přijdou na trh hned v rámci prvních generací pro AM5. 
 


reklama