reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PC trh na konci roku splnil očekávání, budoucnost snad bude stabilní

13.1.2016, Jan Vítek, aktualita
PC trh na konci roku splnil očekávání, budoucnost snad bude stabilní
Společnost International Data Corporation (IDC) zveřejnila údaje o tom, jak si trh s PC vedl v minulém roce. Dle všeho byla splněna očekávání pro jeho závěr a do budoucna se doufá, že bude snad stabilní. To tedy není jisté.
Celosvětové dodávky nových PC byly zakončeny na počtu 71,9 milionů, což se tedy týká posledního čtvrtletí roku 2015 a představuje to meziroční pokles o 10,6 procenta. Takový vývoj byl ostatně společností IDC očekáván, takže nejde o nic překvapivého. Ve výsledku se tak poprvé od krizového roku 2008 dostal počet dodaných počítačů PC za celý rok pod 300 milionů.





Co se týče jednotlivých firem, pak mezi nimi vede Lenovo s podílem 21,4 procent za poslední kvartál a následuje HP, Dell, Asus a Apple. Ovšem pouze společnosti Asus a Apple zaznamenaly mírný růst, zatímco ostatní tři na předních místech o to výraznější pokles, který nepotěší především společnost HP. Její podíl ale v meziročním srovnání zůstal v podstatě stejný.

Na prodejích PC se negativně podepsala už dlouho probíraná dlouhá životnost PC, jež mnoho uživatelů nemá potřebu obměňovat a opět můžeme zmínit konkurenci ze strany mobilních telefonů a tabletů, i když právě tabletům už dochází dech a mobily by na tom zakrátko mohly být podobně. Tato fakta se ale dle IDC na prodejích v minulém roce podepsala z negativního hlediska méně než klesající ceny komodit, slabé měny, propady na čínské burze a sociální problémy v regionech EMEA a Asii/Pacifiku. Pak můžeme zmínit ještě nástup Windows 10 zdarma, kvůli čemuž se mnoho zákazníků rozhodlo pouze k upgradu operačního systému a ne výměně celého počítače.

Zákazníci pak prý řešili především to, zda si mají koupit klasické PC či notebook, nebo tenké/konvertibilní/hybridní/dotykové zařízení, čili tzv. 2 v 1. A právě takové "odpojitelné tablety" se do těchto celkových prodejů PC nezahrnují. Pokud by tomu tak bylo, pak by se pokles v posledním kvartálu snížil o 6 procent a za celý rok o 3 procenta. I z toho je zřejmé, že trh s 2 v 1 značně roste, takže to s počítači a notebooky v podstatě není tak špatné, však i 2 v 1 jsou určeny především pro Windows a obsahují procesory x86. Pro příští rok se přitom očekává další pokles PC trhu, a to minus 3,1 procent. Se zařízeními 2 v 1 by ale šlo o 1 až 2% růst.

Náš region (Europe, Middle East, and Africa (EMEA)) dle předpokladů v posledním kvartálu zaznamenal pokles PC trhu o více než 10 procent, jak se prodejci snažili zbavit se starších počítačů s Windows 8.1. Trošku pomohl nástup nových zařízení Windows 10 před předvánoční prodejní sezónou, ale ten už nic nezachránil.

Zdroj: techPowerUp
reklama