reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PCI Express 4.0 dorazí příští rok, chystá se verze 5.0

19.8.2016, Jan Vítek, aktualita
PCI Express 4.0 dorazí příští rok, chystá se verze 5.0
PCI-SIG už má v podstatě hotovy specifikace rozhraní PCI Express verze 4.0, a tak je v plánu, že řada firem ještě v tomto roce ukáže své první produkty, které na něm budou stavět. Těch bychom se měli na trhu dočkat někdy v tom příštím.
PCI-SIG ohlásila chystané rozhraní PCI Express 4.0 už na konci roku 2011 a už je pomalu na čase, aby toto nové rozhraní dorazilo. Poskytne nám totiž oproti PCI Express 3.0 dvojnásobnou propustnost datových linek, a to 16 GT/s, zatímco si pochopitelně zachová zpětnou kompatibilitu, co se týče softwaru i samotných slotů a jejich fyzického zpracování.





Standard PCI Express 3.0 už je tu přibližně šest let a zatímco jsme jej jako běžní uživatelé měli spojen především s grafickými kartami, nyní už je situace zcela jiná. Toto rychlé rozhraní se využívá i pro rychlá a moderní SSD, takže už zastínilo tradiční rozhraní SATA, které už pro dnešní potřeby dávno nestačí. Vedle toho se už PCI Express také běžně využívá v externích rozhraních, čímž máme na mysli Intel Thunderbolt a takové AMD chce využít jeho vysokou propustnost pro externí boxy s desktopovými grafikami, které lze díky tomu připojit i k těm nejtenčím notebookům. Zdvojnásobení propustnosti se tak bude velice hodit už jen díky tomu, že rozhraní M.2 a Thunderbolt nevyužívají tolik linek jako grafické karty, takže zatímco těm propustnost aktuální verze 3.0 díky 16 linkám stačí s přehledem, 4 linky na takovém M.2 by už brzy nemusely stačit a v připojení externí grafiky přes 4 linky PCIe 3.0 také není zrovna ideální.





PCI Express 4.0 ještě nebylo oficiálně dokončeno, ale už byla představena zařízení, jako 100Gb/s síťový adaptér ConnectX, kerý je připraven i na PCI Express 4.0 x16. V příštím roce by se už měl počet nových produktů s tímto rozhraní podstatně rozrůst a otázka je především to, kdy na ně přejdou výrobci grafických karet AMD a NVIDIA. Právě díky PCI Express 4.0 bychom se mohli alespoň zbavit můstků nutných pro spojení více karet v SLI, i když to není zrovna nejpalčivější problém. Jinak je to vcelku jedno, neboť i rozdíl mezi kartou využívající PCI Express 1.1 x16 a 3.0 x16 je pár procent a mezi verzemi 2.0 a 3.0 jsou to maximálně 2 %. Teprve se tak uvidí, zda mezi 3.0 a 4.0 bude vůbec nějaký rozdíl.

Další velká novinka je, že přes samotný slot bude moci dle specifikací téci až 300 W energie, takže grafické karty by teoreticky vůbec nepotřebovaly přídavné napájení, které má dnes vyžadovat každá, jejíž spotřeba překračuje 75 W. Jenomže těch 300 W stejně musíme někde vzít, takže rozdíl by byl jen takový, že bychom museli přídavné konektory zapojit do samotné desky, jejíž obvody by musely být dostatečně dimenzovány na takové napájení. Levnější, jednodušší, i když o něco méně estetické, je tak napájet přímo kartu.

Rozhraní PCI Express 4.0 tu ještě oficiálně není, ale už je pochopitelně plánován jeho nástupce verze 5.0. Její nástup ještě nebyl naplánován na konkrétní rok a očekává se od ní také zdvojnásobení přenosové rychlosti každé linky, čili až 32 GT/s. Vedle toho se ale také uvažuje i o menším nárůstu, a to na 25 GT/s. Mohlo by to být i tak, že 32 GT/s bude využitelné pouze na krátké vzdálenosti, a to v rámci základní desky. Co se týče externích kabelů, ty by mohly být schopny poskytnout právě "jen" oněch 25 GT/s.

Zdroj: VideoCardz
reklama