reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Perseidy prý letos předvedou nejlepší podívanou za 20 let

8.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Perseidy prý letos předvedou nejlepší podívanou za 20 let
Pokud budete mít letos štěstí na jasnou oblohu ke konci tohoto pracovního týdne, můžete spatřit pěknou podívanou. Jde o znamé Perseidy, jichž letos můžeme očekávat až 150 za hodinu, což už je slušná sprška. Je tu ale jeden problém s načasováním.
Dnes už také bohužel nestačí jen jasná obloha. Kvůli světelnému znečištění to také bude chtít se pohybovat stranou od velkých měst. Co se týče počasí, pak dle předpovědi máme slušnou šanci na jasnou oblohu, a to spíše v noci ze čtvrtka na pátek, ale to se pochopitelně ještě může změnit. Jasné srpnové noci také už začínají být chladné, a tak je vysoce doporučeno teplé prádlo.





Perseidy jsou mezi pozorovateli meteorických spršek asi nejoblíbenější, neboť přicházejí v hojném počtu a také mezi sebou mají vysoké procento jasných meteorů. Perseidy navíc přichází v letním období, kdy je u nás pozorování díky počasí pohodlnější a máme větší šanci na jasnou oblohu.

Co se týče obvyklého počtu meteorů, nejčastěji jich je kolem 100 za hodinu, přičemž nyní můžeme očekávat v době vrcholení i 150, ale to jsou odhady astronomů, ne zaručený fakt. Perseidy nám zůstaly jako miniaturní úlomky komety 109P/Swift-Tuttle, jež do naší atmosféry vstupují rychlostí cca 60 km/s, vlivem tření v atmosféře shoří a vytvoří jev, kterému říkáme meteor. Nicméně jejich počet se postupně snižuje, neboť kometa 109P/Swift-Tuttle se naposledy podívala do perihélia na začátku devadesátých let minulého století, kdy bylo možné pozorovat i více než 300 meteorů za hodinu. Od té doby tak tento počet vytrvale klesá, ale letošek by měl být výjimečný.

Je tu ale také zmíněný problém s načasováním, a sice ten, že letošní maximum Perseid nastane v pátečních odpoledních hodinách, takže na 150 meteorů za hodinu se u nás těšit nemůžeme. U nás tak nevíce Perseid spatříme ze čtvrtka na pátek a z pátku na sobotu, a to asi 70 za hodinu, přičemž nejlepší čas na pozorování bude mezi půlnocí a 4. hodinou, kdy je obloha nejtemnější.

Vedle toho nastane i jeden další úkaz, a to seskupení Měsíce ve fázi dorůstání s planetami Mars a Saturn a také s jasnou hvězdou Antares, takže tímto pohledem si můžete také ukrátit čas.

Zdroj: Astronomy
reklama