reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Perseverance už bádá pomocí své SuperCam a má první data

11.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Perseverance už bádá pomocí své SuperCam a má první data
Zatímco se létající Ingenuity chystá na své první vystoupení, samotný Perseverance už začal tropit vědu pomocí svého nástroje SuperCam. Zaměřil se na blízkou skálu, již NASA pracovně nazvala Yeehgo. 
Perseverance tak neztrácí čas a s využitím laseru v SuperCam se začal šťourat v blízké skále zvané Yeehgo, což v řeči kmene Navajo znamená píli. NASA díky tomu mohla zachytit i první akustický záznam toho, jak laser narušuje blízkou skálu, a to v celkem 30 pulzech na vzdálenost tři metry. 
 
blízký pohled na Yeehgo pořízený pomocí Remote Micro-Imager (RMI) v SuperCam
 
Nástroj SuperCam je umístěný na vrcholu malého stěžně roveru a tato 5,6kg hlava může analyzovat své okolí celkem pěti způsoby. Laser může použít na vzdálenost až sedmi metrů, díky čemuž může dosáhnout tam, kam se robotická ruka roveru už nedostane. Poté může lépe zkoumat laserem zasažené objekty a jejich chemické složení. SuperCam ale bude také sledovat všudepřítomný prach a jeho složky, které by mohly být případně nebezpečné pro astronauty a rovněž zkoumá atmosféru jako takovou.
 
cíl zvaný Máaz (Mars v řeči Navajo) na snímku pořízeném opět pomocí RMI 
 
První výsledky ze SuperCam už získala Los Alamos National Laboratory (LANL) v Novém Mexiku a také Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) ve Francii, neboť celý nástroj je jejichj společným dílem. To zahrnuje i data ze senzoru VISIR pro viditelné a infračervené spektrum a také Ramanova spektrometru.
 
kalibrační štítek pro RMI - kvůli úzkému úhlu záběru musí být nasnímán postupně
 
VISIR se zaměřuje na minerály sledováním odraženého světla od Slunce a doplňuje jej zmíněný spektrometr, který využívá zelený laser, aby energeticky vybudil chemické sloučeniny a zjistil, jaké prvky jsou ve vzorku přítomny. Jde tak o vůbec první případě využití Ramanovy spektroskopie mimo Zemi. 


reklama