reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Perseverance začal na Marsu pátrat po známkách zaniklého života

21.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Perseverance začal na Marsu pátrat po známkách zaniklého života
Rover Perseverance sice dorazil na Mars již letos v zimě, ovšem poté musel dostat čas na potřebné testy a značnou pozornost si vyžádala létající Ingenuity, která nyní slouží jako další pár očí. Rover tak už konečně mohl začít se svým hlavním úkolem. 
Perseverance tak začal už pořádně využívat svou robotickou ruku, na jejímž konci nese svou důležitou a velice objemnou přístrojovou výbavu, kterou tak dokáže přiblížit ke zkoumaným objektům. Začíná tak už zkoumat okolní horniny v kráteru Jezero a zaměřuje se na ně svými fotoaparáty, které dokáží pořídit snímky s vysokými detaily, ale jsou tu také přístroje pracující s rentgenovým a UV zářením. 
 
snímek přístroje WATSON 
 
Jde například o PIXL, Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry, který už při své kalibraci ukázal slibné výsledky. Perseverance si s sebou totiž veze pro řadu svých přístrojů vlastní kalibrační cíle, přičemž PIXL využil ten svůj už v době, kdy byl pokryt jemným prachem, jehož složení se pak ve výsledcích ukázalo. Čili ještě před tím, než PIXL opravdu začal pracovat, získala NASA dosud nejkvalitnější informace o složení místního prachu. Takže se můžeme těšit na to, co se dozvíme ze zkoumání slibných cílů a možná že právě díky tomuto přístroji se ukáže důkaz o existenci života na Marsu, pokud tam samozřejmě vůbec kdy byl. 
 
chemické mapy získané díky přístroji PIXL, zachycují malý výsek povrchu zkoumané horniny
 
Půjde ale spíše o kombinaci výsledků z dalších přístrojů, jako je SHERLOC, který se samozřejmě neobejde bez svého milého WATSONa. SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals) využije ultrafialový laser pro identifikaci minerálů v horninách a WATSON je bude zblízka fotografovat, aby odhalil jejich detailní kompozici, čili velikost zrn, jejich tvar či celkovou texturu. Právě snímek nahoře byl pořízen aparátem WATSON.
 
Výsledky bude analyzovat tým cca 500 vědců, kteří budou společně rozhodovat i o té důležité otázce, které ze vzorků nakonec budou vybrány pro pozdější odeslání na Zemi v rámci mise Mars Sample Return
 
 
Nejdůležitější zde budou geologické detaily, které napoví o tom, jak dané horniny vznikly, jak je poznamenala tekoucí voda a zda se mohly v minulosti stát součástí prostředí, které bylo příznivé pro vývoj života. Stejně tak budou vědci zkoumat pravděpodobnou minulost celého kráteru Jezero a jaké asi byly na jeho dně podmínky, čili jde celkově o astrobiologii a zkoumání geologie Marsu i jeho někdejšího klimatu
 
Zdroj: NASA


reklama