reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pět důvodů, proč to internetu věcí bude ještě chvíli trvat

28.7.2015, Michal Hala, aktualita
Pět důvodů, proč to internetu věcí bude ještě chvíli trvat
Konzultační společnost McKinsey zveřejnila svou analýzu, ve které hodnotí stav Internetu věcí a uvádí pět důvodů, proč to podle ní bude v téhle oblasti ještě chvíli trvat, než dojde k nějakému většímu průlomu.
Internet věcí (Internet of Things), aby se pořádně rozběhl, bude potřebovat několik věcí, respektive splnění několika podmínek. Na celou záležitost se podíval tým McKinsey Global Institute pod vedením Jamese Manyiky. Podle nich bude pokrok v této oblasti po splnění několika podmínek a předpokladů.

Podle analytiků jsou klíčové tři oblasti: zlepšení základní infrastruktury (snížení nákladů, schopnější hardware, všudypřítomná konektivita), zdokonalení v oblasti potřebného softwaru a vývoj technologických standardů a technologických řešení pro interoperabilitu. Celkem ve své zprávě tým ze společnosti McKinsey uvádí pět nutných podmínek a hodnotí míru jejich splnění (rovnou přidávám svůj komentář):
  • Nejdůležitějším klíčem k IoT je interoperabilita – podle McKinsey tady ještě není. Jednoduše řečeno, v téhle oblasti neexistují univerzálně platné standardy (protokoly, rozhraní apod.). Zatím to spíš vypadá, že každý z potenciálních tvůrců standardů chce místo spolupráce urvat maximum pro sebe. Týká se to společností jako je Amazon, Apple, Google, IBM, Intel, Microsoft, Qualcomm, Samsung a mnoha dalších. Každý chce vyhrát, potenciálně jde o hodně peněz.
  • Levnější a úspornější hardware – podle McKinsey byl učiněn určitý pokrok. Internet věcí bude potencionálně zahrnovat miliardy připojených zařízení. Pokud nebude k dispozici dostatečně (tzn. hodně) levný hardware, pokrok v dohledné době nenastane. Totéž prý platí pro spotřebu. Ta je zajímavá jak z pohledu jednotlivého vlastníka zařízení, tak z pohledu souhrnu všech zařízení.



  • Zásadní význam má všudypřítomná konektivita – podle McKinsey tak daleko nejsme. Myslí se tím v globálním měřítku. Konektivita je prý problémem především v méně rozvinutých zemích. Já bych (spolu s mckinseyovci) řekl, že třeba u nás a zřejmě i v řadě rozvinutých zemí je konektivita dostatečná v urbanizovaných oblastech, na venkově to už může být horší.
  • Analytický software a analytici jsou nezbytní – podle McKinsey se na tom pracuje. Aby ohromná kvanta dat (big data), která bude internet věcí produkovat, dávala smysl, bude potřeba software na jejich analýzu a jeho obsluha (analytici). Na druhou stranu mám pocit, že abych z mobilu nastavil něco doma (třeba kotel), na to analytiky opravdu nepotřebuji. Prostě se nemohu zbavit dojmu, jestli se tahle oblast nepřeceňuje.
  • Soukromí, důvěra a bezpečnost – podle McKinsey tohle bude párty pro právníky. Navážu na předchozí bod, pokud mají uživatelé IoT být ochotni sdílet svá data, musí dostat nějaké záruky. Jde o ochranu osobních dat před zneužitím, o důvěru k subjektu, kterému zpřístupníte svá data a celkově o zajištění ochrany soukromí a bezpečnosti. Tohle bude opravdu pastva pro právníky, předpokládám, že hlavně v USA. Docela by mě zajímalo, jestli stačí současné zákony, nebo jestli budou zapotřebí nové.
Tím je přehled od společnosti McKinsey vyčerpán a já jen doplním svůj hlavní dojem, či pocit. Když jsem se v devadesátých letech poprvé seznamoval s internetem, vůbec jsem nedokázal odhadnout, jaký fenomén z toho všeho bude. Myslím, že s IoT to bude podobné, těžko dnes dokážeme předvídat, co z toho za pár let bude. Ale trochu se toho bojím.

Zdroj: ZDNet
reklama