reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PhotoRec a Recuva: jak na obnovu dokumentů?

20.4.2010, René Pfeifer, návod
PhotoRec a Recuva: jak na obnovu dokumentů?
Téma obnovy ztracených souborů je stále aktuální. Dnes si přiblížíme práci s účinnou open source utilitou PhotoRec a porovnáme výsledek s dalším volně dostupným nástrojem Recuva. Obnovit lze nejen smazané soubory, ale třeba i dokumenty omylem přepsané svou starší verzí.
Kapitoly článku:

Recuva



Tato freewarová aplikace je rovněž účinným nástrojem pro obnovu smazaných dat, která navíc pracuje ve Windows. Nabízí tak přehlednější a snadnější ovládání. Jejím primárním cílem je navracet ztracené soubory z nejrůzněších typů medií, která zahrnují i paměťové karty nebo MP3 přehrávače.

Program je volně ke stažení ze stránek tvůrce Piriform i s naší lokalizací. Dozvíme se zde, co vše aplikace umí a k dispozici je i návod s ukázkami. Jednoduchost utility spočívá v přehledném rozhraní. Pro úplné začátečníky je k dispozici průvodce, který my „odborníci“ ovšem vypínáme. I tak stačí v hlavní nabídce vybrat pouze postižený oddíl a v záložce Možnosti upravit způsob prohledávání a zobrazení nalezených dat.



Musíme konstatovat, že výsledek nás příjemně překvapil. Vyhledávání a analýza Recuvou proběhla v obou případech o poznání rychleji než ve PhotoRecu. Data sice nejsou obovena rovnou – soubory pro rekonstrukci je třeba manuálně vybrat, lze je však přehledně roztřídit dle nejrůznějších parametrů v tabulce, nebo zobrazit pouze hledané typy souborů. Recuva navíc poskytuje velmi detailní informace o každém nalezeném souboru, z nichž jsme se například dozvěděli i důvod, proč se nám jeden částečně smazaný dokument nepodařilo zcela obnovit.


Recuva - jeden z výsledků vyhledávání
- pro zvětšení stiskněte -



Prezentace i textový dokument v pořádku, tabulku už neobnovíme
- pro zvětšení stiskněte -

Nyní se ukázalo, jak klíčový byl náš postup při úpravě dokumentů před zahájením obnovy. Poučení, které z naší situace plyne, zní: jakmile zjistíme ztrátu dat nebo omyl při ukládání, okamžitě přestat s diskem pracovat, zamezit jakémukoli dalšímu zápisu a při nejbližší příležitosti zahájit obnovu!


Průběh obnovy od A do Z



OS
Windows XP Professional
Windows 7 Professional
Typ média
USB flash
SATA SSD
Souborový systém
FAT32
NTFS
Oddíl
16 GB
61,5 GB

Obnovu dat z flash disku jsme realizovali na starším notebooku se systémem XP. K rekonstrukci dat ze SSD jsme použili naší testovací desktop sestavu s jedním systémovým úložištem a instalací Windows 7.
  • Formát flash disku – HP USB Disk Storage Format
  • Formát SSD - EASEUS Partition Master Home Edition
  • Přenos dat - Allway Sync
(vše freeware)

Vstupní data
počet souborů
5 610
velikost dat
2,45 GB

Úpravu dokumentů před obnovou jsme již více-méně popsali. Jedna složka dokumentů byla vymazána celá (10,5 MB), následně jsme upravili tři vzorové dokumenty:
  • Word – původní velikost 208 kB, po úpravě 111 kB
  • Excel - původní velikost 428 kB, po úpravě 56,5 kB
  • Powerpoint - původní velikost 336 kB, po úpravě 118 kB

Zaznamenat si velikost dokumentů nám usnadnilo prohledávání obnovených fragmentů, i když je jasné, že běžný uživatel tuto možnost mít nebude.


Výsledky jednotlivých pokusů:

Pokus 1: PhotoRec - obnova oddílu USB
čas
50 min
počet souborů
6 542
velikost dat
9,3 GB
účinnost
77,9%

Pokus 2: PhotoRec - obnova oddílu SSD
čas
30 min
počet souborů
42 084
velikost dat
6,5 GB
účinnost
44,1%

Pokus 3: Recuva - obnova oddílu USB
čas
12 min
počet souborů
8 192
velikost dat
4,3 GB
účinnost
36,0%

Pokus 4: Recuva - obnova oddílu SSD
čas
7 min
počet souborů
264 825
velikost dat
3,5 GB
účinnost
23,7%

Naše volba zahrnovala i prohledávání obsazeného prostoru, proto objem dat narostl i o soubory, které zůstaly nedotčeny. Důkladný průzkum volného prostoru výrazně navýšil počet obnovených souborů o nejrůznější „marast“ v podobě bývalých dočasných souborů (.tmp), textových a systémových záznamů, atd., ale umožnil obnovení našich dokumentů v několika verzích, jak byla data původně ukládána (ať už manuálně, nebo automatickým ukládáním systému, což dělá např. Word automaticky v určitých intervalech).

Účinnost-neúčinnost formátování se projevila tak, že PhotoRec byl schopen obnovit přibližně 70% a Recuva asi 30-40% dat, která média obsahovala před formátem. To je ovšem dáno i použitými nástroji pro formátování – pro opravdu důkladné přemazání dat je lépe využít specializované nástroje, které nulují skutečně sektor za sektorem.


Hodnocení


Většinu sledovaných faktorů jsme zohlednili v našem srovnání účinnosti obou nástrojů (viz poslední řádky tabulek výše). Tu jsme vypočítali jako poměr obnovených dat k původním s přihlédnutím k velikosti dat v oddíle před zformátováním.

Důležitější je však výsledek našich pokusů – vězte tedy, že oběma nástroji se nám z obou médií podařilo obnovit všechna data z vymazané složky, původní verzi textového dokumentu Word i původní verzi prezentace Powerpoint. Jak jsme již naznačili, tabulku Excel se zrestaurovat nepodařilo, neb byla přepsána naší poslední úpravou.

Pokud si tedy např. omylem přepíšte dokument psaný ve Wordu jeho starší verzí, stále máte šanci, že se vám podaří přepsanou verzi dokumentu zachránit - míra úspěšnosti je silně závislá na tom, za jak dlouho se o obnovu pokusíte a v případě systémového diskového oddílu i na tom, kolik je na něm volného místa. Jestli mezitím dojde k přepsání některých fragmentů souboru jinými daty (např. vlivem práce OS), může vám nástroj PhotoRec s nastavením "Keep Corrupted Files: Yes" pomoci obnovit alespoň část přepsané verze dokumentu.
PhotoRec
Recuva
Obsluha
-
+
Doba vyhledávání
-
+
Obnova
auto
manuál
Struktura po obnově
-
+
Účinnost
+
-
Splnění úkolu
90%
90%

Závěrem můžeme konstatovat, že oba nástroje mají svá pro i proti. Pokud ztrátu dat zjistíme včas a jsme schopni zajistit okamžitý stop práce s postiženým diskem (je třeba zabezpečit, aby na něj operační systém nebo jakýkoli program už neukládal nebo neměnil žádná data), určitě si vystačíme s jednodušší Windows utilitou Recuva. Zaznamenáme-li zkázu později, musíme doufat, že důkladnější systém prohledávání PhotoRecu nám umožní naše data zrestaurovat alespoň z nalezených fragmentů. To se nám dnes bohužel podařilo jen na 90%.
reklama