reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Piráti se obávají, že DRM znemožní crackování her

6.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Piráti se obávají, že DRM znemožní crackování her
Dle jisté čínské skupiny zabývající se crackování her a jejich zbavování DRM ochrany je tu možnost, že do dvou let bude taková věc nemožná, nebo nadměrně obtížná. Objevuje se totiž mnohem propracovanější ochrana proti nelegálnímu šíření her.
Nejde prý přitom o různé invenční ochrany, které hráče nelegální kopie zamknou ve výtahu (ve hře, pochopitelně) nebo mu předloží nepřemožitelné protivníky. Jde o klasickou DRM ochranu proti spuštění a hraní nelegálně získaných kopií, a především Denuvo. Tento systém byl již úspěšně použit ve hrách jako Dragon Age: Inquisition a stále je noční můrou pro crackery Just Cause 3. Tato hra od Avalanche byla vypuštěna na trh již na začátku prosince a i když se piráti hodně snaží, zatím nepřišli s potřebným crackem. Pokud si tak tuto hru vyhledáte třeba na torrentových serverech, uvidíte pouze verze Steam Preload nebo edice, v jejichž popisku stojí, že je třeba si počkat na crack.

Zakladatel 3DM cracker forum skrz TorrentFreak sdělil, že poslední fáze prolomení ochrany je prý příliš složitá a jistý Jun, který se o to snažil, to téměř vzdal. Byl ale přesvědčen, aby se snažil dále, ale zatím stále nedokázal uspět.





Je tedy zřejmé, že pokud budou hry chráněny tak dobrým systémem, může pirátská herní scéna rychle skončit. Aktuální verze Denuva nejspíše nakonec bude překonána, ale je naprosto jasné, že crackování her je stále těžší. Herní vývojáři pak budou pochopitelně takto kvalitní ochrany svých titulů vyhledávat, takže čím bude prolomení ochrany těžší, tím více her by ho mělo využívat. Navíc stačí, aby ochrana odolávala alespoň pár měsíců a bude to stačit, aby si mnoho natěšených hráčů kýžený titul raději koupilo, peníze putovaly do kapsy vydavatelů a herních studií a zajistily jejich přežití.

Ke konci herního pirátství mohou posloužit také různé slevové akce, jaké na konci minulého roku předvedl jako obvykle Steam i GoG (na tom ale zmíněný Just Cause 3 kvůli DRM nenajdeme). Ten, kdo je ochotný si počkat, si může nakoupit velice výhodně a ty tam jsou doby, kdy jsme si kupovali krabicové hry i za 2000 Kč a podobné slevové akce byly jako sci-fi.

Zdroj: KitGuru
reklama