reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Placené mody na Steamu: pomáhají, nebo spíše škodí?

27.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Placené mody na Steamu: pomáhají, nebo spíše škodí?
Od minulého týdne dostali vývojáři možnost prodávat na Steamu své herní modifikace, a to konkrétně na Steam Workshop. Peníze měly pomoci ke kvalitnějším modům, ale dokáží opravdu situaci vylepšit, nebo spíše škodí?
Pokud má tedy vývojář nějaké modifikace pro existující hru zájem, může ji nabízet za peníze na Steam Workshop, který provozuje společnost Valve. Ta chtěla zajistit, aby vývojáři mohli do svých modifikací investovat více času a úsilí, které se jim pak vrátí i jinak než jen uznáním herní komunity, dobrým pocitem nebo v některých případech i získáním práce v herním studiu.





V souvislosti s tím se mluví především o hře The Elder Scrolls V: Skyrim, která je jednou z nejvíce modifikovaných her vůbec a my si můžeme stáhnout nové textury, zvuky, mody zásadně vylepšující grafiku, atd. V zatím experimentálním prodeji je na Steamu od čtvrtka k dispozici 20 placených modifikací.

Zní to tedy jako dobrá věc, ovšem ta může zcela změnit zažité zvyklosti, dle nichž byly vždy modifikace od běžných uživatelů ke stažení zdarma, díky čemuž nikdo soudný pak autorovi nevyčítal případné chyby a nedokonalosti. Pokud ale jsou takové modifikace placené, tento vztah autor-uživatel se zásadně mění na obchodní a zákazníci budou očekávat, že za své peníze dostanou fungující mod a nejlépe i podporu.

Navíc tu jsou i další potenciální problémy. Například již v pátek byl z nabídky stažen mod Art of the Catch od modderů Chesko a aqqh, neboť obsahuje i výsledky práce od modder a Fore, který ovšem nedostal svůj kus koláče. Dříve to samozřejmě nevadilo, ale jak jsou nově ve hře peníze, mohou vznikat nové problémy a spory, a že jich v případě hry jako Skyrim může vzniknout mnoho.

Jiní moddeři se zase ve velkém stylu pustili do prodeje svých produktů a začali nabízet volně stažitelné verze s reklamou, která po zakoupení modifikace zmizí. Ze zaplacených peněz přitom dostanou 25 procent a zbytek si rozdělí Valve a Bethesda. Gabe Newell z Valve řekl, že jeho firma bude monitorovat situaci a v případě potřeby zakročí a upraví podmínky. Ujistil také, že cílem je modderské komunitě i hráčům pomoci a pokud tomu bude něco překážet, to něco půjde pryč.

Uvidíme, zda se nabídka placených modifikací v příštích týdnech rozšíří i na další hry, nebo ji Valve naopak zruší.

Zdroj: Hexus.net
reklama