reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Planeta nutí svou hvězdu pravidelně pulzovat

16.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Planeta nutí svou hvězdu pravidelně pulzovat
Obyčejně se to má tak, že především hvězdy ovlivňují planety kolem sebe a ne aby tomu bylo naopak. Ovšem nyní byl nalezen první případ pulzující hvězdy, což má na svědomí velice hmotná planeta na excentrické dráze.
Mluvíme konkrétně o hvězdě HAT-P-2, která je asi 370 světelných let daleko poblíž souhvězdí Herkula. Jedná se o hvězdu, která je o něco větší a také teplejší než naše Slunce a její stáří je odhadováno na 2 až 3 miliardy let. V jejím systému se přitom nachází jedna z největších dosud objevených exoplanet (HAT-P-2b), která byla objevena tranzitní metodou a má mít hmotnost 7 až 9 Jupiterů, ačkoliv velikostně si má být s Jupiterem podobná, takže ani není divu, že má na svou hvězdu vliv. Její oběžná dráha je navíc vysoce excentrická, a planeta se tak dostává na vzdálenost 7,9 až 24,8 milionů kilometrů od své hvězdy, takže je zřejmé, že její gravitace má na hvězdu proměnlivý vliv, přičemž jeden oběh má trvat pouze nějakých 135 hodin.





Kvůli tomu všemu zaujal systém HAT-P-2 a jeho exoplaneta vědce z MIT, kteří vytvořili mapu toho, jakým způsobem by měla cirkulovat energie v atmosféře exoplanety, což by mohlo napovědět i leccos o složení této atmosféry. Využili k tomu přitom data z celkem 350hodinového sledování pomocí vesmírného teleskopu Spitzer, a to mezi červencem 2011 a listopadem 2015. Tato analýza přitom ukázala, že jas hvězdy pravidelně osciluje každých 87 minut, což je v harmonii s oběžnou dobou planety. V průběhu jednoho oběhu své planety tak má hvězda "bliknout" celkem 93krát, což naznačuje, že tu existuje spojitost, pokud nejde o náhodu. HAT-P-2b tak bude nejspíše svou hvězdu ovlivňovat natolik, že to můžeme pozorovat na měnícím se a pravidelně pulzujícím svitu.

V MIT už mají ověřeno, že nejde o chybu v měření Spitzeru, ale zatím nevědí, jak to planeta HAT-P-2b dělá. Je zřejmé, že v tom hraje roli gravitace působící při blízkém průletu planety kolem hvězdy, ale proč je pulzování pravidelné a opakuje se tak rychle za sebou? Teorie je taková, že HAT-P-2b svou gravitací naruší vyšší atmosféru své hvězdy a způsobí, že ta se setrvačností reaguje opakujícími se erupcemi.

Pokud tomuto mechanismu astronomové plně porozumí, pak se tu bude rýsovat další způsob pro objevování nových exoplanet.

Zdroj: MIT News
reklama