reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Platební systém WhatsApp Pay spuštěn, začal v Brazílii

17.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Platební systém WhatsApp Pay spuštěn, začal v Brazílii
Máme tu první ostré nasazení platebního systému WhatsApp Pay. Společnost Facebook jej spustila v Brazílii, kde může oslovit až 120 milionů zdejších uživatelů WhatsAppu. Posílání peněz mezi lidmi bude zdarma.
Společnost Facebook už dlouhou dobu mluví o tom, že zavede platební systém do svého komunikátoru WhatsApp. V Indii běží testovací provoz systému WhatsApp Pay už nějaký ten pátek, nicméně ostré podoby se jako první dočkala Brazílie. Ta je po Indii druhým největším trhem využívajícím WhatsApp, celkem ho zde používá 120 milionů lidí. WhatsApp Pay bude sloužit k posíláním plateb mezi lidmi i k placení za zboží. Zatímco to první bude zdarma, komerční nasazení už bude placené.
 
Logo WhatsApp
 
Provize pro WhatsApp (tedy Facebook) budou v případě komerčního použití 3,99 % a platí pro veškeré platby. Zároveň je tu pro osobní použití stanoven denní limit na 1000 BRL (cca 4500 Kč) při maximálně 20 platbách denně a týdenní limit pak 5000 BRL (22550 Kč). Ten platí pro posílání peněz mezi rodinou a přáteli, nikoli však pro platby firmám za zboží, kde nejsou stanoveny žádné limity. V případě Brazílie jsou podporovány banky Banco de Brasil, Nubank, Sicredi a Woop, účty pak lze spárovat s debetními i kreditními kartami Mastercard a Visa, platby zajišťuje systém Cielo.
 
Dá se očekávat, že se služba bude postupně objevovat i v dalších zemích, především tam, kde má WhatsApp silnou uživatelskou základnu (např. v Indii nebo Mexiku). Úspěch by tento systém mohl mít i díky tomu, že kvůli koronavirové pandemii se uživatelé naučili platit jinak než hotovostí. I poslední průzkumy navíc ukazují, že lidé možnost placení pomocí podobných systémů hodně uvítají.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama