reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Platforma Skylake: jak si vybrat to pravé?

29.9.2015, Jan Vítek, článek
Platforma Skylake: jak si vybrat to pravé?
Na trh by se v těchto dnech měly dostat i běžné desktopové procesory Skylake, a tak nebude na škodu, když se podíváme, co nám nabídne celá tato platforma. Jaká je tedy nová výbava základních desek a stojí vůbec za to?
Podívejme se tedy už na nabídku čtyř hlavních výrobců základních desek, kterou ale vzhledem k počtu nabízených desek můžeme jen tak prolétnout. Díky uvedeným informacím byste se v ní ale měli být schopni orientovat i sami a podívat se, který model se vám hodí. My se vždy namátkou krátce podíváme na tři modely od každého výrobce, jeden se sadou Z170, pak H170 a nakonec B150.


Asus


Společnost Asus v současné době u nás nabízí přes 30 základních desek vhodných pro procesory Skylake, a to se všemi třemi dosud vydanými čipsety, čili B150, H170 a Z170. Spadají do různých již existujících řad jako Sabertooth, MAXIMUS a Trooper, ovšem chybí ještě TUF a případně i jiné. Můžeme si být jisti, že nabídka této i ostatních firem se bude rozšiřovat, a to i s již dostupnými čipsety.





Desky s čipsetem Z170 jsou v nabídce Asusu nejrozšířenější a čítají 15 modelů. Poukázat můžeme třeba na model Z170-P-D3 vybavený sloty pro paměti DDR3(L), která je na jednu stranu určena pro přetaktování nových procesorů a využití více grafických karet, ale na druhou stranu pro starší a pomalejší paměti. Nicméně desky se Z170 pro DDR3 budou u všech výrobců v minoritě.




Z170-P-D3


Tato deska nabídne aktuální 5X Protection II, které počítač ochrání před přepětím i nadproudem, což se tedy týká LAN nebo pamětí a také nám Asus slibuje stabilní napájení procesoru pomocí DIGI+ VRM a ochranu konektorů před výboji vysokého napětí. Pro ovládání ventilátorů se využije nový Fan Xpert 2+ s teplotními čidly a podporou PWM regulace otáček. K nastavení poslouží příslušný software, v němž můžeme pomocí křivek zvolit, jaké otáčky má deska nastavit při určité teplotě. A i zde máme v desce LED, které dokáží reagovat na hudbu, což je takové pozlátko nabízené novou generací desek.




H170 PRO GAMING


Vyjmenované funkce a vlastnosti najdeme i u řady jiných desek firmy Asus, v případě LED osvětlení také u modelu z čipsetem H170, modelu H170 PRO GAMING a v případě čipsetu B150 je tu její sestřička - B150 Pro Gaming D3 (viz stejný odkaz). Mezi nimi je zásadní rozdíl v čipové sadě a také v tom, že první podporuje paměti DDR4 a druhá DDR3, ovšem v ostatních ohledech je výbava velice podobná. Zahrnuje slot M.2, 10Gb/s rozhraní USB 3.1, ASUS LANGuard a ESD Guards k ochraně ethernetového portu, audio konektorů a USB portů, audio SupremeFX se Sonic Radar II a 10fázové napájení. Čili zde je vidět, že výběrem desky pro Skylake se slabší čipovou sadou se nemusíme o nic připravit, i když samozřejmě mezi těmito konkrétními modely jsou i jiné rozdíly v podobě nabídky vedlejších slotů PCI a PCIe x1 nebo rozhraní SATA a SATA Express.




B150 Pro Gaming D3


Celková nabídka desek firmy Asus ale není moc přehledná, k čemuž svým dílem přispěje také označení desek, jež není příliš vypovídající. Na stránkách výrobce si ale můžete desky filtrovat dle základních parametrů i výbavy, takže si můžete poměrně rychle vytipovat pár vhodných kousků a mezi nimi se rozhodnout.
reklama