reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PlayStation 4 "Neo" s Polarisem je tu, bude stát 399 USD

8.9.2016, Jan Vítek, aktualita
PlayStation 4 "Neo" s Polarisem je tu, bude stát 399 USD
Společnost Sony dle očekávání představila svou podstatně vylepšenou konzoli PlayStation 4, kterou jsme znali jako Neo. Oficiální název je PlayStation 4 Pro a zákazníci se mohou těšit na vysoký výkon, podporu 4K, a to za cenu 399 dolarů.
Sony zdůrazňuje, že nejde o konzoli další generace, ale pouze o vylepšenou verzi, která je výkonnější a budou na ní fungovat ty samé hry jako na původní verzi. Oproti tři roky staré verzi nám nabídne rychlejší procesor i grafické jádro a podporu rozlišení 4K, přičemž na trh přijde 10. listopadu za cenu 399 USD. To je asi o třetinu více, než dnes třeba na Newegg stojí původní PS4.




- klikněte pro zvětšení -


PlayStation 4 Neo sice má v popisu práce 4K a rovněž HDR, ovšem to neznamená, že bude mít výkon pro hraní všech her v takovém rozlišení. Jde také o přehrávání videa v rozlišení 4K (včetně streamovaného ze služeb jako Netflix a YouTube) a pak také o to, že hry mohou být renderovány v rozlišení Full HD, z nějž budou převedeny do 4K (jde tak o upscaling). Nástup této konzole tak spadá do snahy firmy Sony zpopularizovat televizory s podporou 4K HDR pro letošní předvánoční nákupní sezónu.

Pod kapotou nové konzole se ukrývá nové na zakázku vyrobené APU od společnosti AMD, které zůstává u osmi jader architektury Jaguar, ale nabídne vyšší pracovní takty a stejně tak je výše taktována paměť GDDR5 s kapacitou 8 GB, které pomůže také nová bezztrátová komprese využívaná novým GPU. A právě o toto GPU jde především, neboť se jedná o moderní generaci AMD Polaris s dvojnásobným výkonem shaderů oproti předchozí generaci. Vedle toho všeho se zákazníci také dočkají většího 1TB pevného disku.




- klikněte pro zvětšení -


Pro hry, které již zákazník vlastní, bude připravena možnost provozu ve vyšším rozlišení a výkon bude pochopitelně připraven také pro VR headset od Sony, pro nějž je původní PS4 příliš slabá. Pokud se zákazník rozhodne zůstat u televizoru s rozlišením 1080p, měl by být odměněn vyššími detaily, komplexnějšími 3D modely v hrách a lepšími efekty. Třeba takový Middle Earth: Shadow of Mordor podporuje anti-aliasing formou supersamplingu, kdy je scéna renderována ve vyšším rozlišení a převodem do cílového rozlišení se docílí jemných přechodů. Vedle toho ale byly ukázány i hry, které fungují v rozlišení 4K, a to konkrétně Spider-Man a Deus Ex: Mankind Divided. Jiné hry, jako Call of Duty: Infinite Warfare a Modern Warfare: Remastered zase budou vylepšeny, aby využily vyššího výkonu PS4 Pro a nabídly lepší grafiku než na PS4. Něco podobného čeká také Battlefield 1, FIFA 16 nebo Mass Effect: Andromeda.

Sony tak zaútočilo na konkurenční Microsoft velice brzy a jak to vypadá, ten bude kontrovat nejdříve až za rok. Mluví se o předvánoční sezóně 2017, kdy se má objevit výsledek projektu Scorpio. Do té doby tak bude mít Sony podstatnou výhodu v konzoli s vyšším výkonem, a tedy i kvalitnější grafikou, přičemž už základní PS4 je oproti Xbox One citelně rychlejší.

Zdroj: techPowerUp
reklama