reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plextor M6V: levná SSD s TLC

15.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Plextor M6V: levná SSD s TLC
Společnost Plextor si připravila nové modely levných SSD, které jsou založeny na pamětech NAND Flash s buňkami TLC. A vzhledem k tomu, že nedávno přišly na trh OCZ Trion také s TLC, není těžké uhodnout, kdo je výrobcem těchto pamětí.
Plextor M6V jsou tedy založeny na nových TLC pamětech od firmy Toshiba stejně jako nedávno testované OCZ Trion 100. Ovšem od nich se mohou nové M6V značně lišit kvůli tomu, že nevyužívají kontroler od Toshiby, ale model SM2246EN od Silicon Motion. Ten má být poměrně levný, což se společně s použitými paměťmi má odrazit v celkově příznivé ceně těchto modelů.





Celá rodina Plextor M6V ale nebude nabízena jen v klasické 2,5" podobě s výškou 7 mm a rozhraním SATA 6 Gbps. K dispozici budou také M6GV v podobě 80mm karet M.2 a také M6MV pro rozhraní mSATA. Vybrat si budeme moci mezi modely s kapacitou 128 GB, 256 GB a 512 GB, přičemž tato nejvyšší verze bude jen v podobě 2,5" a M.2 formátu. Výkon bude stejný nezávisle na formátu.





Očekávat můžeme rychlosti čtení až 535 MB/s a zápisu 455 MB/s, přičemž čtení a zápis 4kB souborů byl ohodnocen 83.000 a 80.000 IOPS, což platí samozřejmě pro ten nejlepší případ, tedy 512GB model. Jak můžete vidět z následujících specifikací, 128GB a 256GB SSD trpí především při zápisu, a 128GB model je na tom špatně také s IOPS při zápisu. Vedle toho se jednotlivé verze liší ještě objemem DRAM cache.





OCZ Trion 100 využívají ještě SLC cache, která má sotva pár gigabajtů a slouží pro rychlý zápis dat. V případě, že se naplní a je třeba dále zapisovat, musí se už využít TLC paměti, přičemž rychlost jde rapidně dolů a může klesnout i pod 100 MB/s (viz recenze OCZ Trion 100). Otázka je, jak mají zápis řešený Plextor M6V, zda tedy používají také nějakou cache, což ale z uvedených specifikací nezjistíme. Výrobce zmiňuje akorát to, že využil pro kontroler vlastnoručně upravený firmware, který posunul jeho možnosti za hranici toho, co oficiálně zvládne.

Plextor M6V jsou již k dispozici v Japonsku a později mají dorazit také do Evropy. Ceny jsou v přepočtu 51, 85 a 236 euro, čili 1380, 2300 a 6400 Kč, což je poněkud podivné škálování, ale ceny v Japonsku bývají poněkud specifické a především vyšší. Počkejme si tedy na to, jaké ceny budou uvedeny v našich obchodech, ovšem zatím to vypadá, že půjde o jedny z nejlevnějších modelů.

Zdroj: KitGuru
reklama