reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počet hráčů na Steamu s gamepady se během dvou let zdvojnásobil

25.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Počet hráčů na Steamu s gamepady se během dvou let zdvojnásobil
Pro každého pravověrného zástupce PC Master Race je gamepad sprosté slovo, ovšem to nic nemění na tom, že na Steamu počet uživatelů hrajících právě s různými gamepady roste. Co k tomu říká Valve?
Gamepad může být pro hráče zvyklého na klávesnici a myš zvláště v případě 3D akčních her něco zcela nepochopitelného, a to zhruba na úrovni metrického systému v očích hrdého Američana. Vše je ale o zvyku a jiní zase nemusí chápat to, jak se uživatelé klávesnice a myši nechají těmito periferiemi omezovat v pohybu a pohodlí. 
 
 
Valve na svém blogu píše, že počet uživatelů hrajících s gamepadem se na Steamu během dvou let více než zdvojnásobil, přičemž přesná čísla uvedena nebyla. Později se však mluví o milionech lidí, které si takto užívají hry nabízející právě podporu gamepadů. A právě mezi hráči takto vybavených her může podíl využívajících gamepad dosahovat 60 i více procent. V případě sportovních titulů pak bývá i vyšší, a to i více než 90procentní. A zvláště pak roste počet lidí, kteří využívají gamepady původně určené pro PlayStation. 
 
K tomu se rovněž dozvíme, že právě PlayStation 5 DualSense Controller je nově plně podporován hrami, které využívají API Steam Input. To se přitom netýká jen základních ovládacích prvků tohoto gamepadu, ale také jeho LED, trackpadu či funkcí rumble a gyro. Čili ještě aby počet hráčů s gamepady nestoupal, když se o to sama společnost Valve snaží, a to i s využitím vlastního Steam Controlleru, což je už jediný kus hardwaru z iniciativy Steam Machines, který zůstal v její nabídce, kde je jinak ještě VR headset Index. 
 
Steam API tak aktuálně podporuje více než 200 vstupních zařízení, mezi něž patří všemožné gamepady, joysticky, volanty nebo i specializované ovladače jako podložky pro taneční hry. 


reklama