reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počet na trh dodaných SSD loni už překonal pevné disky

17.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Počet na trh dodaných SSD loni už překonal pevné disky
Dá se říci, že HDD už do osobního počítače nepatří a když už potřebujeme jejich kapacitu, pak v domácích NAS. O tom se jistě dá polemizovat, nicméně trend je jasný, počet prodaných SSD prudce stoupá a u HDD je to naopak. 
Běžný uživatel už pevný disk v mnoha případech nepotřebuje. Máme tu už SSD s dostatečnou kapacitou za rozumné ceny a pokud někdo nepotřebuje terabajty prostoru pro práci, filmotéku, zálohování důležitých dat či podobné účely, vystačí si třeba i s jedním 500GB či 1TB SSD. Ostatně pevným diskům určeným pro PC se už dlouho prorokuje zánik na rozdíl od podnikových a serverových modelů a čísla to potvrzují. Nicméně v čem jsou pevné disky ještě stále nedostižné, je průměrná kapacita na prodaný kus. 
 
 

Počet dodaných kusů (v milionech)

Meziroční změna v procentech

Exabajty

Meziroční změna v procentech

SSD

333,120

+20,8

207,39

+50,4

HDD

259,810

-18

1.018,32

+13

 
Dle informací od TrendFocus tak loni překonala SSD pevné disky v počtu dodaných kusů na trh, a to zhruba 333 vs. 260 milionů, přičemž tomuto rozdílu se nelze moc divit, když jde na jedné straně nárůst o téměř 21 procent a na straně druhé o 18procentní pokles. 
 
Nicméně z hlediska celkové kapacity dodaných zařízení mají SSD ještě stále co dohánět, neboť i přes vyšší počty měly cca jen pětinovou kapacitu. A to je vcelku logické, když si uvědomíme, jakou běžnou kapacitu dnes mají pevné disky a SSD. Ovšem pokud se udrží trend i v tomto případě, čili že růst kapacity SSD byl 50procentní a v případě HDD šlo jen o +13 procent, toto vedení pevným diskům dlouho nevydrží. 
 
Průměrné SSD má dle TrendFocus kapacitu už 0,62 TB, ovšem HDD už je na 3,92 TB, a tak na trh dodané disky mohly vůbec poprvé v historii překonat hranici jednoho zetabajtu. Zdroj také potvrzuje, že za prodeji pevných disků už stojí především poptávka z podnikového sektoru. 
 
 
Zajímavé je také srovnání výrobců SSD dle dodaných kusů a kapacity, přičemž oba grafy se týkají posledního loňského kvartálu. Ukazují se zde rozdíly třeba mezi společnostmi Samsung a WDC, kde Samsung dodal na trh SSD s průměrně vyšší kapacitou než WDC, ovšem premiantem je v tomto ohledu Intel, jehož podíl na dodaných kusech je pouze 4,6 %, ovšem na celkové kapacitě už je to 11,8 %. Z toho vyplývá, že Intel musí mít na tomto trhu vyšší zisky, než se může zdát dle podílu na celkovém počtu SSD. Dominantní je ale v tomto ohledu stále Samsung. 


reklama