reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítá AMD Van Gogh s podporou 256bitového přístupu k DDR5?

18.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Počítá AMD Van Gogh s podporou 256bitového přístupu k DDR5?
Čipy AMD s kódovým označením Van Gogh se už objevily v uniklých roadmapách, ale my stále nevíme, kam si je přesně máme zařadit. Nejblíže totiž mají z hlediska architektury k SoC, které AMD připravilo pro moderní konzole Xbox a PS. 
Na následující už dobře známé roadmap se objevuje Van Gogh po boku čipů Cezanne a stejně jako v jejich případě jde o APU, ale výrazně odlišná. Cezanne, čili moderní APU pro PC, jdou očekávaným směrem, čili využívají už jádra Zen 3, ale stále ještě Vegu a paměti DDR4. 
 
 
Zato Van Gogh je stále ještě založen na Zen 2, přičemž už má ve vínku grafickou generaci Navi 2 (zde tedy ona podoba s APU pro PS5 a Xbox Series S a X) a dále už máme zmíněny paměti generace DDR5 a nakonec CMVL (nejspíše Computer Vision and Machine Learning). 
 
Nyní tu máme ale nový bootlog linuxového kernelu od inženýrů firmy AMD, kde můžeme najít právě vzorek APU Van Gogh, a to konkrétně čtyřjádrový AMD Eng Sample: 100-000000405-03_35/24_N, family: 0x17, model: 0x90, stepping: 0x1. Dozvíme se také, že tento čip podporuje 256bitový přístup k pamětem DDR5. 
 
To by znamenalo, že Van Gogh budou využívat čtyřkanálový přístup k pamětem DDR5, přičemž už na stejné bitové šířce by DDR5 měly být oproti DDR4 výrazně výkonnější. A pokud má mít takovou výbavu APU vyzbrojené jádry Zen 2 a grafikou Navi 2, je logické předpokládat, že daný paměťový subsystém má sloužit právě grafice, která by mohla být ve výsledku mnohem výkonnější, než jakékoliv dosavadní iGPU. To ale samozřejmě jen v případě, kdyby měl Van Gogh být určen pro PC. 
 
Server Tom's Hardware ale upozorňuje na to, že může jít také o chybu v detekci datové šířky dané právě tím, že DDR5 využijí rozdělení 64bitové datové šířky na dva 32bitové kanály. Pokud se tedy počítaly právě kanály, mohlo se nesprávně namísto ke 128bitům dojít právě k 256 bitům.
 
Záhada s Van Goghem tu tak zůstává a my stále nevíme, k jakému účelu AMD tato APU vůbec vyvíjí a jaká bude jejich úloha vedle již aktuálních Cezanne. To bychom se mohli dozvědět spíše až v druhé polovině roku vzhledem k využití pamětí DDR5.  


reklama