reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítačové skříně, které ovlivnily svět PC

9.6.2015, Jan Vítek, článek
Počítačové skříně, které ovlivnily svět PC
Skříně pro PC nejsou hardware, který by často procházel velkými změnami. Dá se říci, že ty už jsou za námi a další nemáme v dohledu. Stojí tedy za to se ohlédnout za jejich vývojem a představit si i zajímavé specialitky.
Pojďme se nyní podívat na to, které skříně nás mohly v uplynulých letech zaujmout, ať už z toho či onoho důvodu. Však se prodávaly nejen pokrokové modely, které posunuly svět počítačových skříní dále, ale i ty, které představovaly spíše trendy odsouzené k zániku.


Asus Vento 3600: exkluzivní kapotáž


Na svou dobu měla skříň Vento 3600 odvážný design, ovšem v podstatě pouze navenek. Výrobci skříní velmi často a rádi modifikovali skříně, ale vesměs si všímali především vnějšku, který obaloval interiér, u nějž se málokdo dokázal odvázat a myslet mimo rámec zaběhlých konvencí. Jedním z příkladů je právě i Asus Vento 3600, i když v případě této skříně jde o víc než o prosté oplácání běžné skříně kilogramy červeného plastu. Zmínit můžeme vysunovací diskovou šachtu, což v té době nebylo tak běžné, originální otevírání panelu kryjícího externí úložná zařízení, způsob zamykání bočnice pomocí otočného mechanismu nebo systém správy kabeláže pomocí zadního rámečku.





Vento 3600 se ale snažil zaujmout především svým vzhledem, který byl velmi originální a tak trochu přípomínal helmu Darth Vadera, především tedy ve své černé verzi.





Uvnitř to ale byla celkem běžná skříň střední velikosti, tehdy ještě se zdrojem nahoře. Však se psal rok 2004.


AeroCool Flamboyant: i pro BTX


Specialistou na kolotočové skříně byla vždy společnost AeroCool, z jejíž nepřeberné nabídky jsme vybrali model Flamboyant. Jeho specialitkou byla podpora formátů ATX, Micro ATX, BTX, Micro BTX, Pico BTX, takže se k desce přistupovalo přes pravý panel, kde najdeme i plexi a pod ním tři pozice pro 80mm ventilátory.





Vybral jsem ji ale především kvůli jejímu přednímu otevíratelnému panelu, kde se "snoubí" kulatý displej, lesklý plast a především imitace šroubků a čtyř reproduktorů z kovově lesklého plastu. Tento kulatý displej sloužil k monitorování teplot a ventilátorů, přičemž byl propojen se základní deskou pomocí rozhraní USB.





Kabel ale nevedl k internímu headeru, ale k externím konektorům na zadním panelu desky skrz záslepku PC karet. Povšimnouž si můžete také zajímavě tvarovaného roštu ventilátoru.





Tento skvost mezi skříněmi je i po devíti letech stále v prodeji a pořídit si jej můžete za cenu pod 2000 Kč. Designéři firmy AeroCool se v posledních letech trošku uklidnili, ale stále vyvíjejí designově velmi výrazné skříně


Zalman TNN500AF: skříň pro zvukoplaché kulturisty


Korejský Zalman se vždy snažil být firmou, která si jde vlastní cestou a na jejích produktech to bylo vidět. Vyráběl a stále vyrábí své unikátní vějířovité chladiče (kopírované Primecoolerem), věžovité vodní chladiče Reserator a také skříně pro zcela pasivní chlazení počítače pomocí mohutných žebrovaných pasivů z hliníku, které tvořily celé bočnice. My jsme si v roce 2006 vyzkoušeli model TNN500AF, který sám o sobě vážil 28 kilogramů, takže je zřejmé, že u takového skříně jsou kolečka nezbytná, stejně jako mohutná madla.





Do oněch 28 kg se ale vešel také zdroj, který má tato skříň integrovaný, aby mohl využít pasivního chlazení levé bočnice, na níž mají své místo také úložná zařízení. Pravá bočnice pak sloužila k chlazení procesoru, čipové sady a čipu grafické karty, a to pomocí modulů s heatpipe a jak si můžete všimnout, procesor měl k dispozici šest heatpipe a grafika pouze tři, což by dnes bylo nejspíše opačně.





Stejně tak je ale vidět, v čem byl kámen úrazu. Samotná skříň ve své době stála necelých 33 tisíc korun s daní, a přitom nám nikdo nemohl zaručit, že bude kompatibilní i s budoucími deskami, procesory a grafickými kartami, přičemž v té době byl ještě ve hře formát BTX. Navíc byl se skříní pevně spojený zdroj s výkonem 400 W, jehož výkon by pak také nemusel stačit. Bylo tu tedy příliš mnoho otázek a nejasností na to, aby se někdo s klidem v srdci rozloučil s takovou sumou.





Byli jsme ale samozřejmě rádi, že jsme si mohli takový koncept vyzkoušet, i když je jasné, že nevýhody zde jasně převahují nad výhodami. Dnes už si můžeme navíc podstatě levněji postavit počítač, který bude také velmi tichý, stačí využít moderní skříň, účinný zdroj, SSD a kvalitní chladiče.
reklama