reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítačové skříně, které ovlivnily svět PC

9.6.2015, Jan Vítek, článek
Počítačové skříně, které ovlivnily svět PC
Skříně pro PC nejsou hardware, který by často procházel velkými změnami. Dá se říci, že ty už jsou za námi a další nemáme v dohledu. Stojí tedy za to se ohlédnout za jejich vývojem a představit si i zajímavé specialitky.

Lian Li Tyr PC-X2000: hliníková věž


V žádném případě nemůžeme zapomenout na společnost Lian Li, která by mohla být zastoupena nesčetněkrát, třeba pro svou Special Edition PC-U6, skříňový stůl Lian Li DK01 nebo vláček CK-101. Vybral jsem si její skříň Tyr PC-X2000, která s cenou 13 tisíc korun nemohla být jiná než famózní. To tedy pro uživatele, kteří za takový model neváhají utratit vysokou částku a zároveň potřebují mnoho prostoru pro své komponenty.





Tyr PC-X2000 můžeme označit za moderního nástupce klasických štíhlých Big Towerů, tedy moderního před šesti lety. Je pochopitelně ceelý sestavený z hliníku a zaujmout nás mohou dvě mechanikové a jedna 3,5" externí pozice v levé, ale i v pravé bočnici. Mohli jsme si tak vybrat, ze které strany do nich nainstalujeme naše zařízení. Vepředu tak máme pouze velký krycí panel, pod nímž jsou tři přední 140mm ventilátory. Toto nebyla doba, kdy výrobci skříní cpali ventilátorové pozice všude tam, kam se mohly vejít, takže zbývající ventilátory byly už jen vzadu.





Tato skříň podporuje velké základní desky CEB nebo E-ATX, šuplíky pro disky s podporou Hot-Swap, má vestavěnou oporu pro velké a těžké karty a kdyby podporovala USB 3.0 a měla i pozice pro 2,5" zařízení, mohli bychom ji naprosto bez výhrad považovat za moderní skříň. Později Lian Li připravilo také přepracovaný a zjednodušený model TYR PC-X1000.


Thermaltake Level 10: modulární potížista


V roce 2009 se Thermaltake pochlubil skříní Level 10, kterou vyvíjel společně s AMD a BMW DesignWorks USA. My jsme si pár měsíců po představení skříně mohli vyzkoušet model Level 10 (VL30001N1Z), který si ohledně ceny nezadal ani s výše uvedenou Lian Li a spíše ji ještě daleko překonal. V době svého uvedení na trh totiž stál přes 17 tisíc korun s daní, zakrátko zlevnil o 3 tisíce na této úrovni i přes několik výkyvů zůstal dodnes.





Tato skříň je bezesporu unikátní. Její základ tvoří úzká věž s červenou linkou, na niž jsou navěšeny potřebné boxy nebo moduly pro komponenty. Vepředu nahoře tak máme box pro tři mechaniky a pod ním šest samostatných pro pevné disky. Vzadu nahoře je prostor pro napájecí zdroj a pak je tu hlavní komora pro základní desku a její komponenty. Skříň vypadá velmi pěkně, pokud mohu soudit, ale s provedením už to bylo horší.





Jednotlivé boxy, respektive jejich kryty, jsou umístěny na pantech a samy o sobě nebyly pevné, takže skříň vypadala už po rozbalení poněkud unaveně a bylo vidět, že její jednotlivé části k sobě tak úplně nesednou. Od skříně v ceně 17 tisíc ale nemůžeme očekávat nic míň než dokonalé provedení. V hlavní komoře nebylo ani dostatek prostoru pro věžovité chladiče jako Noctua NH-U12, která nemohla být nainstalována tak, aby posílala vzduch na zadní ventilátor, čili další hrubka. Občas je nutné také skříň někam poponést a pro tento účel Thermaltake vyrobil nahoře madlo. Samotná holá skříň ale váží více než 20 kg a je zřejmé, že houpající se masa hliníku, jejíž ostré spodní hrany jsou akorát tak v prostoru holení se nenosí zrovna snadno.





O dva roky později Thermaltake přišel s další verzí této skříně, Level 10 GT. Jeden by řekl, že půjde o vylepšenou Level 10, ale ve skutečnosti jde o model, který toho s ní nemá moc společného, tedy až na vzhled. Není tu už hlavní věž, na niž by byly navěšeny moduly, ale jde už o víceméně prostou skříň stojící na nožičkách, čímž se výrobce vyhnul bortícím se modulům. Jde také o zcela jinou cenovou kategorii, však Level 10 GT se dnes prodává za třetinovou cenu Level 10 a později přišla i verze GTS s cenou cca 2500 Kč.


Zalman GS1200:


Korejský Zalman je autorem řady originálních chladičů, které nikdy nebyly levné, ovšem jako výrobce skříní je to trošku jinačí kalibr. Produkuje spíše levnější modely, které jsou ale u nás hodně oblíbené, však je pořídíme i za cenu pod 500 Kč. Ale to neznamená, že nevyrábí i dražší modely, které zákonitě nabídnou i vyšší kvalitu, lepší chlazení, větší prostor, atd. Jedním z takových byl dnes již neprodávaný Zalman GS1200.





Zalman GS1200 není zrovna krasavec, ale jde o prostornou skříň, která se zaměřuje na kvalitní chlazení a nabízí také originální diskové šachty. Ty jsou přístupné zepředu díky výklopným dvířkám s ventilátorem, do nichž můžeme disk prostě zasunout a on se napojí na připravené konektory. Jde tedy o šuplíky s funkcí Hot Swap.





Dále nás mohly zaujmout lehké hliníkové bočnice, z nichž ta levá nese velký 200mm ventilátor, jejž najdeme i nahoře. Dnes se zdá, že těmto přerostlým ventilátorům už odzvonilo a výrobci využívají 120mm a 140mm modely. Zvětšování ventilátorů bez rozmyslu byl prostě trend, který dle mého názoru ani nebyl založen na reálných výhodách, jako spíše na marketingové masáži v duchu větší ventilátor, víc Adidas. Přerostlé ventilátory jednak nezapadají do designu klasických skříní, ten se musí uzpůsobit jim, což často přinášelo až komické výsledky, kdy třeba přední 200mm (či snad 220mm) ventilátor z velké části foukal mimo určený prostor, nebo byla plocha za ním z velké části ucpaná. A pak je tu fakt, že velký ventilátor s klasickou výškou 25 mm má velké problémy dosáhnout dostatečného statického tlaku, kvůli čemuž jde jeho výkon už třeba jen kvůli prachovému filtru rapidně dolů.
reklama