reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podíl AMD na trhu s grafikami se prý v tomto kvartálu ještě sníží

25.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Podíl AMD na trhu s grafikami se prý v tomto kvartálu ještě sníží
Dle zprávy tchaj-wanského serveru DigiTimes můžeme očekávat, že podíl společnosti AMD na trhu s grafickými kartami v tomto kvartále dosáhne nového minima. K tomu se navíc mají přidat i problémy s prodeji procesorů.
Společnost AMD už dlouho nenabídla nový procesor, který by představoval opravdový pokrok a umožnil ohrozit Intel v jeho pozici jedničky na poli x86 CPU. V případě grafických čipů a celých karet je postavení firmy AMD daleko lepší, neboť měla a nejspíše i bude mít stejné možnosti využití výrobních kapacit světových výrobců počítačových čipů. Lze říci, že nabídka grafických karet je nyní vyrovnaná, ovšem AMD už dříve dokázalo ztratit velkou část svých příznivců a především jeho podíl na trhu se smrskl na pouhou pětinu. Firma se o to zasloužila svým dřívějším rozhodnutím snížit dodávky karet na trh před nástupem generace Radeonů 300, aby se vyprázdnily sklady a vedle toho si nezískala přízeň zákazníků také tím, že opět masivně využila přeznačené a jen mírně vylepšené grafické čipy.

NVIDIA zato dostala na trh v podobě generace Maxwell zbrusu nová GPU a i když se provalilo třeba to, že posledních 512 MB v kartě GeForce GTX 970 je zoufale pomalých, nedá se říci, že by to NVIDII nějak výrazně poškodilo. To spíše AMD se nyní dle DigiTimes může dále obávat, že jeho podíl ještě klesne, přičemž situace pro AMD není růžová ani na trhu s procesory a APU. Tedy i na trhu procesory se mají nůžky mezi Intelem a AMD dále rozevřít.





Pokud ale sledujete vývoj na těchto trzích, jistě to pro vás nebude žádné překvapení. Dá se očekávat, že zvláště na trhu s procesory si AMD povede stále hůře, neboť teprve na konci tohoto roku mají dorazit první procesory Zen vyráběné 14nm procesem. Něco by tedy mohla zachránit nová platforma se socketem AM4, která by měla nastoupit již zanedlouho, ovšem stále půjde pouze o nové desky pro mírně vylepšená APU.

Nové grafické karty s čipy Polaris by měly dorazit někdy v polovině tohoto roku a dle vývoje v posledních týdnech se předpokládá, že AMD by mohlo mít důležitou výhodu v tom, že své první 14nm GPU uvede na trh dříve než NVIDIA dorazí s novými 16nm grafickými čipy. Můžeme tedy doufat, že AMD je připraveno na další hubené kvartály a že zaznamená úspěch především s procesory Zen.

Nicméně uváděný pokles podílu firmy AMD na trhu s grafickými kartami je přesto překvapivý vzhledem k tomu, že firma na konci minulého roku hlásila částečné zotavení a příznivé vyhlídky. Navíc už jsou běžně k dostání její karty s čipy Fiji, přišla s poklesem cen a také zajímavou nabídkou her zdarma, přičemž se probírá i slušné zvýšení výkonu Radeonů pod DirectX 12.

Nechme se tedy překvapit, jaký podíl nakonec AMD získá, však do konce kvartálu ještě zbývá více než měsíc a dobrá zpráva je, že Polarisy mají přijít na trh včas.

Zdroj: Hexus.net
reklama