reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podíl Windows 8 roste, ale pomaleji než Windows 7

2.1.2014, Jan Vítek, aktualita
Podíl Windows 8 roste, ale pomaleji než Windows 7
Na konci minulého roku se Microsoft dle informací z Net Applications dočkal překročení hranice 10 % u podílu operačního systému Windows 8 a 8.1 na trhu. Nicméně celkový růst obou těchto verzí byl i tak zastíněn staršími Windows 7, jež rostly ještě výrazněji.
Windows 8 a 8.1 tak v této době dle statistiky Net Applications drží celkem 10,15% podíl, zatímco v listopadu to bylo ještě 9,30 %. Za růst pak Microsoft vděčí především systému Windows 8.1, který zajistil 0,86 % k dobru a u Windows 8 pak byla zaznamenána spíše stagnace (pokles o 0,01 %). Na celkovém podílu 10,15 % má ale větší zásluhu Windows 8 se svými dvěma třetinami a Windows 8.1 má tak pouze třetinu.





Pokud budeme Windows 8 a Windows 8.1 brát jako jeden systém, což v podstatě je, pak je můžeme snadno srovnat s oblíbeností Windows 7. Ty ještě v listopadu držely podíl 46,64 %, ovšem na konci roku měly už 49,26 %, takže rostly o 2,62 %. To je třikrát větší přírůstek než u W8 a 8.1, což jednoznačně ukazuje na to, jak je to s oblíbeností těchto operačních systémů.

Windows 7 uzmuly procenta především systému Windows XP, který spadl za jeden měsíc o 3,38 % a dostal se pod hranici 30 procent. I tak je to druhý nejoblíbenější systém od Microsoftu, ovšem již od dubna tohoto roku jej čeká ukončení podpory, tedy žádné nové aktualizace, což představuje bezpečnostní rizika.

Je také nutné poznamenat, že podobná data nesbírá jen Net Applications. Je tu také StatCounter nebo WinBeta spojený se Steam od Valve, přičemž první z nich udává podíl Windows 8.X na 7,78 %, zatímco druhý udává 20,06 %. Je ale jasné, že především ve spojení se Steamem můžeme mluvit o zkreslených informacích, protože půjde především o informace z herních počítačů a také o to, že poslední verze DirectX 11.1 a 11.2 jsou určeny pro Windows 8 a novější, čili majitelé herních PC mají větší motivaci k přechodu na novější systém. Navíc se dá předpokládat, že mají i novější a modernější počítače než ostatní.

Zdroj: Hexus.net
reklama