reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podíl Windows 8.x konečně přesáhl 15 procent

3.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Podíl Windows 8.x konečně přesáhl 15 procent
Nový průzkum, jehož výsledky zveřejnil Net Applications, ukázal, že v poslední době se výrazněji změnily podíly desktopových operačních systémů, a to ve prospěch systémů Windows 8 a 8.1. Co se tedy změnilo?
Systémy Windows 8.x, čili původní Windows 8 a novější Windows 8.1, společně dosáhly podílu 16,8 procent, tedy alespoň dle průzkumu Net Applications. Může za to tedy především nástup systému Windows 8.1, zatímco Windows 8 přinejlepším stagnují, ale to je celkem pochopitelné. Umožnil to především značný ústup starého systému Windows XP ze scény.





Windows 8.1 tak během jednoho měsíce povyskočil ze 6,7 % na 10,9 %, přičemž do té doby si udržoval jen velmi pozvolný růst. Je také zajímavé, že výrazný pokles podílu systému Windows XP náhle přichází až nyní, několik měsíců poté, co Microsoft oficiálně ukončil jeho podporu. Co se týče Windows 7, ty si udržují svůj mírný, ale stabilní růst, takže nyní drží podíl 53,1 procent.

Uživatelé tedy evidentně začínají opouštět systém Windows XP a je otázkou, jak s tím celým zamává nástup systému Windows 10, který nám vrátí klasické desktopové prostředí, přinese trošku předělané, ale jinak v podstatě staré dobré Start menu a řadu dalších vylepšení. Prozatím jsou Windows 10 ve stádiu veřejného testování, přičemž právě veřejnost je přijímá veskrze kladně. Na naše zkušenosti s tímto systémem se můžete podívat ve článku skrývajícím se pod tímto odkazem: Windows 10 Technical Preview: stojí za to?

Zdroj: Hexus.net
reklama