reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podpora Windows Vista brzy skončí, pokud to ještě někoho zajímá

15.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Podpora Windows Vista brzy skončí, pokud to ještě někoho zajímá
Systému Windows Vista bude už příští měsíc ukončena podpora, což znamená žádné další aktualizace. Nicméně asi nelze čekat, že stejně jako v případě Windows XP se uživatelé postaví na odpor a Microsoft své rozhodnutí přehodnotí.
Však Microsoft ukončil podporu systému Windows XP v době, kdy to byl stále jeden z nejoblíbenějších desktopových systémů pro procesory x86, takže tím mnoho lidí řádně nakrknul. Zato Windows Vista nemají mezi systémy Microsoftu už ani jednoprocentní zastoupení, přičemž Windows XP si stále drží daleko větší podíl, i když ten už klesl pod deset procent. Dá se tak říci, že ukončení podpory pro Visty naplánované na 11. dubna 2017 už téměř nikoho zajímat nebude a lze předpokládat, že tento systém se v dohledné době potichu vytratí z trhu. Microsoft tak asi ani nepřipraví možnost zaplatit si pokračující podporu jako v případě XP.





Windows Vista byly vypuštěny na trh na začátku roku 2007 a ihned si získaly nepřízeň uživatelů kvůli svým chybám a také pozměněnému uživatelskému prostředí, v němž se vedle Windows XP nebylo snadné orientovat. Vedle toho se projevovaly také nižším výkonem, a to i na silných PC, takže uživatelé obecně stále dávali přednost systému XP, který byl v té době mnohem vyspělejší a spolehlivější. V té době se také začaly objevovat první netbooky, jež rozhodně postrádaly výkon pro Visty, takže i díky jim se systému Windows XP vlila do žil nová krev.

Dá se říci, že v některých ohledech se situace opakuje ve vztahu Windows 7 a Windows 8/8.1/10. Mnoho uživatelů odmítlo a odmítá své sedmičky opustit a nepřesvědčily je k tomu Windows 8 či 8.1 a ani nové Windows 10, které Microsoft nabízel celý rok pro upgrade zdarma, a to i velice agresivně. Sedmičky jsou tak stále bezpečně nejoblíbenějším systémem Microsoftu a můžeme očekávat, že po ukončení jejich rozšířené podpory nastane podobné pozdvižení jako v případě Windows XP. Aktuálně je tento krok naplánován na 14. leden 2020, takže příznivci sedmiček ještě mohou být v klidu.

Aktuálně tak Microsoft zasílá uživatelům systému Vista upozornění, že podpora brzy končí a pochopitelně se je zároveň snaží přesvědčit, aby aktualizovali na Windows 10. To je už jednak nutné si zaplatit a potom prý samotný proces aktualizace z Vist na desítky není zrovna bezproblémový, nehledě na to, že hardware z jejich období už také nebude nejmodernější.

Zdroj: Microsoft
reklama