reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podrobnosti o GeForce 9x00 a nForce 780a

11.3.2008, Pavel Boček, aktualita
Podrobnosti o GeForce 9x00 a nForce 780a
Veletrh CeBIT přinesl spousty dalších informacích o nových GeForce 9600 GT, 9800 GTX a GX2. Dle neoficiálních zpráv se prvních karet prodává více než se čekalo, ačkoli jejich výkon není vyšší než v případě GeForce 8800 GT; kupují se jednoduše...
Veletrh CeBIT přinesl spousty dalších informacích o nových GeForce 9600 GT, 9800 GTX a GX2. Dle neoficiálních zpráv se prvních karet prodává více než se čekalo, ačkoli jejich výkon není vyšší než v případě GeForce 8800 GT; kupují se jednoduše kvůli vyššímu označení, jelikož se mnoho uživatelů domnívá, že vyšší výkon mají, ceny GeForce 8800 GT přitom mezitím klesají. Pro low-endovou část trhu však NVIDIA zřejmě schovává ještě nástupce GeForce 8500, tedy model 9500; nic detailního se o něm zatím neví, mohl by to však být pouze velmi mírně inovovaný nástupce starší verze.



Zajímavější jsou GeForce 9800 GTX, s jádry G92 a 768 MB pamětí (podobně jako 8800 GTX), o nichž se již ví přibližná prodejní cena, která má být 399 Eur; karty přijdou na konci března. Naproti tomu nejvýkonnější 9800 GX2 mají přijít již 18. tohoto měsíce, spolu s novou verzí ovladačů (a to také pro Quad SLI). Jádra budou zpočátku taktována pouze na referenčních 600 MHz, NVIDIA totiž výrobcům nedovolila přetaktování po dobu dvou prvních týdnů. Není také úplně vyloučené, že neznemožní či alespoň nezkomplikuje i SW přetaktování karet a to v době, kdy AMD oznamuje výrazně vyšší takty radeonů HD 3870 (X2).



Nová GeForce sice hřeje opravdu hodně, nicméně díky maximalizovanému chlazení bude mít jádro poměrně nízké teploty kolem 60 stupňů, alespoň dle Fudzilly; některé části (zejména napájení) mají však mít až vysokých 80 stupňů. Většina výrobců (podobně jako Gainward, který se na CeBITu také prezentoval) vsadí na referenční chlazení, nicméně například EVGA již dříve ukázala vodou chlazenou kartu a BFG prezentovalo plány na kartu přetaktovanou. To však stále nic nemění na vysoké ceně, která má být v Evropě na počátku prodeje asi 550 Eur bez daně (u základních verzí), s daní se tedy vyšplhají na hodnotu ceny v dolarech, jak se předem bohužel očekávalo.



Poslední zpráva se týká čipové sady nForce 780a. Bude to první high-endová sada od NVIDIE s integrovanou grafickou kartou. Důvod je jednoduchý - nové karty se spotřebou moc dolů nezahýbaly, spíše naopak, cílem je tedy možnost kartu ve slotu PCIe vypnout pokud jí není třeba a použít integrovanou. Přijít má na trh spolu s dalšími sadami a grafickými kartami ke konci tohoto měsíce.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10)
reklama