reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podruhé použitý stupeň Falconu 9 se vrátil na Mys Canaveral

5.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Podruhé použitý stupeň Falconu 9 se vrátil na Mys Canaveral
Společnost SpaceX v čele s cílevědomým podnikatelem Elonem Muskem má na svém kontě již několik prvenství a mnoho úspěchů. Nyní se v souvislosti se SpaceX mluví jen o prvním stupni rakety, který již podruhé letěl.
Společnosti SpaceX se minulý týden podařilo překonat velký milník. V pátek 31. března ráno rakety určené k opětovnému používání obhájily své jméno, protože první stupeň Falconu 9 se podruhé vznesl do vzduchu. Zaměstnanci SpaceX ve středisku v McGregor v Texasu měli celý rok na to, aby raketu připravili na její druhý start, a to se jim také podařilo. Falcon 9 nejenom úspěšně odstartoval, ale také dosedl na autonomní plovoucí plošinu Of Course I Still Love You.

I když přímý přenos při přistávání prvního stupně na plošině na klíčový okamžik vypadl, nyní už se na Facebooku a Twitteru společnosti objevují fotografie, které ukazují záběry přímo z přistání. SpaceX zveřejnila už i video, na kterém Falcon 9 přistává, konspirační teorie o falešném přistání se tedy nemusí tolik šířit, na plošině bylo několik kamer. Kromě prvního úspěšného opětovného použití téhož prvního stupně Falconu 9 se SpaceX mělo podařit zachránit také aerodynamický kryt.


Po dosednutí na plovoucí plošinu, jak je možné vidět ve videu výše, příběh prvního stupně Falconu 9 ale nekončí. Nyní již historická část rakety se musí ještě dopravit zpátky na Mys Canaveral. Autonomní plošina Of Course I Still Love You včera v ranních hodinách úspěšně raketu do přístavu dopravila. Z návratu do přístavu Canaveral je také zveřejněné video. Plošina OCISLY se s Falconem 9 stále ve vertikální poloze navrací po boku podpůrných lodí Elsbeth III, Go Quest a Go Searcher.


V přístavu se už o první stupeň Falconu 9 po dobře odvedené práci postarají pracovníci, jejichž úkolem je přesunout raketu s pomocí jeřábu na souš a odmontovat nohy. Po provedení všech potřebných prací a úprav může být první stupeň odvezen do hangáru.

Historický první stupeň Falconu 9 poprvé letěl 8. dubna 2016, kdy se také navracel na plovoucí plošinu OCISLY. V dubnu loňského roku nesla raketa Falcon 9 náklad, který v kosmické lodi Dragon mířil na Mezinárodní vesmírnou stanici. Byl to roztahovatelný modul BEAM, který byl určený k testování. Při své druhé misi minulý týden vynášel Falcon 9 do vesmíru komunikační satelit pro lucemburskou firmu SES, který je nyní v pořádku na oběžné dráze Země.

Zdroj: space.brevardtimes.com

reklama