reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ČR chystá dronovou policii, prodej videí stále komplikovaný

3.5.2017, Milan Šurkala, aktualita
ČR chystá dronovou policii, prodej videí stále komplikovaný
Česká republika se v blízké době dočká speciální dronové jednotky a zpřísní také ochranu před drony pro větší bezpečnost citlivých míst. Pravidla pro komerční využití se nemění, prodej videí z dronů zůstane stále problematický.
V blízké době se chystá zavedení speciální dronové jednotky policie, která má využívat tyto bezpilotní letouny např. k pátrání po pohřešovaných osobách, monitorování problematických situací, požárů nebo při jiných katastrofách, haváriích, využití najde také třeba na hranicích. Ten návrh byl totiž schválen vládou. Zatímco dnes se u policie používá 12 běžně dostupných dronů, v budoucnu by chtěla koupit dalších 8 speciálních modelů, které by už odolaly rušičkám a nabízely by šifrovanou komunikaci.


Dron GoPro kamera

Don McCullough ze Santa Rosa, CA, USA (Drone and Moon) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], přes Wikimedia Commons


Jednotka má mít 28 celkem členů, přičemž jeden dron má být kontrolován dvěma osobami (jedna řídí, druhá se věnuje dalším systémům). Drony, údržba a vybavení pro policisty, to vše by pak mělo vyjít na 43 milionů, další peníze pak spolknou platy. Do roku 2018 by měla stát první základna v Praze, do roku 2019 by pak měly vzniknout další v Brně, Ostravě a Českých Budějovicích. Policie si od toho slibuje lepší zabezpečení Hradu, Lán a mnoha dalších míst jako jsou letiště. Chce také v budoucnu přijít se systémem, který bude schopen nebezpečné drony zneškodnit. Dnes se ale má zatím jednat o rušičky, radary a další.

Pokud jde o používání dronů, jsou zde samozřejmě četná omezení. Nesmí se létat v okolí letišť, některých památek, a to i těch přírodních (drony mohou plašit hnízdící ptáky). Nelze bez povolení překonat výšku 300 metrů, létat nad hlavami jiných lidí s výjimkou pilota, není povolen ani let nad silnicemi a železnicemi nebo v noci. Za porušení pravidel hrozí pokuta až 5 milionů korun. Komerční prodej snímků natočených bez příslušného povolení může znamenat až 8leté vězení. Vyžadován je i neustálý vizuální kontakt s dronem.

Zdroj: ceskatelevize.cz, rcprofi.cz
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama