reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Policie v Chicagu zaplatila za hackerem zašifrovaná data výkupné v bitcoinech

22.2.2015, Milan Šurkala, aktualita
Policie v Chicagu zaplatila za hackerem zašifrovaná data výkupné v bitcoinech
Policie v Midlothianu na jihu Chicaga byla napadena virem, který zablokoval počítač a požadoval výkupné za odemčení zašifrovaných dat. Policejní sbor útočníkům toto výkupné zaplatil, neboť byly napadeny i zálohy.
Podezřelé přílohy v e-mailech by se neměly otevírat. Někdo na policejní stanici v Midlothianu na jihu Chicaga to patrně doteď nevěděl nebo se podle toho alespoň neřídil. Otevřel přílohu e-mailu a v této příloze byl vyděračský virus Cryptoware, který zašifroval některé soubory na disku a na počítači se objevila žádost o výkupné ve výši přes 500 amerických dolarů (některé zdroje hovoří o výši 600 dolarů) ve formě bitcoinů. Útok se týkal jen tohoto jednoho počítače.


Bitcoin logo


Policejní sbor tuto částku zaplatil, neboť infikovány byly i zálohy napadených dat. Smůlou je to, že bitcoiny se dají jen velmi těžko vystopovat a z tohoto důvodu jsou mezi hackery velmi oblíbené. Není to poprvé, co byly takovým způsobem napadeny podobné instituce v USA. Napadení se v minulém roce dočkal také úřad šerifa v Tennessee i město Detroit. Zatímco v prvním případě úřad zaplatil necelých 600 dolarů za obnovení dat, v případě města Detroit údajně nešlo o kritické databáze a výkupné ve výšce několik set tisíc dolarů tak zaplaceno nebylo.

Zdroj: www.chicagotribune.com, www.huffingtonpost.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama