reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pomozte archeologům v objevování nalezišť. Postačí vám počítač s internetem

6.2.2017, Jáchym Šlik, aktualita
Pomozte archeologům v objevování nalezišť. Postačí vám počítač s internetem
V minulosti se mnohokrát ukázalo, že zapojení veřejnosti do vědeckého bádání může být užitečné. Tentokrát této možnosti využili archeologové, kteří žádají zájemce, aby analyzovali satelitní snímky zemského povrchu a pomohli tak hledat starověké památky.
Prokrastinovat se dá s využitím internetu mnohými způsoby, většina z nich je ovšem neužitečných, ať už se jedná o brouzdání po sociálních sítích nebo sledování zábavných videí. Místo plnění pracovních či školních povinností ovšem můžete také pomáhat vědě, konkrétně archeologii. Nejsou přitom potřeba žádné zvláštní znalosti ani nemusíte nikam cestovat, stačí mít k dispozici počítač s přístupem k internetu. Archeoložka Sarah Parcak totiž založila projekt GlobalXplorer, jehož cílem je objevit nová archeologická naleziště. Zájemci z celého světa mohou prohlížet satelitní snímky a hledat na nich náznaky archeologických památek. Jedná se tedy o tzv. leteckou archeologii (v tomto případě by možná bylo přesnější označení satelitní archeologie), jen s tím rozdílem, že jsou snímky analyzovány laickou veřejností. Vědci tak ušetří nespočet hodin práce a mohou více času věnovat terénnímu výzkumu.





Zapojit se je možné přes webovou aplikaci, kde je nejprve vhodné absolvovat krátký tutorial. Potom už se uživatel může pustit do hledání. Vždy mu je předložen jeden výřez ze satelitního snímku, u kterého označí, zda na něm nalezl jámy a jiné náznaky toho, že na daném místě už někdo hledal – jen v malém množství případů se totiž k pozůstatkům starověkých památek dostanou nejdříve archeologové, obvykle jsou rychlejší nejrůznější překupníci a hledači pokladů. Tvůrci projektu se navíc inspirovali u her, takže uživatelé začínají u nejlehčí obtížnosti a až později dostávají těžší a samozřejmě významnější úkoly. I kliknutí na tlačítko, že se na daném místě nenacházejí žádné náznaky, je přitom pro vědce důležité, mohou díky tomu ze seznamu odstranit další místo.

Snímky pocházejí z komerčních družic DigitalGlobe, uživatel ovšem jen těžko zjistí, kde přesně se nachází prozkoumávané místo. Má se zabránit tomu, aby se k místu dostali vykradači památek. Zároveň jsou na existenci naleziště upozorněny místní instituce, které by měly učinit patřičné kroky, aby památku ochránily. V současné době je tímto způsobem prozkoumáváno 22 000 čtverečních metrů území v Peru.

Zdroj: Engadget.com
reklama