reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Populární vyhledávač Torrentz2.eu v problémech, záložní doména zatím funguje

2.7.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Populární vyhledávač Torrentz2.eu v problémech, záložní doména zatím funguje
Minulý týden byla pozastavena doména Torrentz2.eu, která obsahovala oblíbený vyhledávač torrentů. Záložní doména ovšem stále funguje. Původní vyhledávač Torrentz.eu musel být zastaven již před čtyřmi lety.
Finský vyhledávač Torrentz.eu (původně Torrentz.com) byl založen v roce 2003 a zanedlouho se stal jednou z nejnavštěvovanějších stránek zaměřených na torrenty. Tento vyhledávač indexoval torrenty z jiných webů a kombinoval více trackerů. Nebylo proto žádným překvapením, že stránky byly dlouhodobě trnem v oku vlastníků autorských práv, neboť naprostou většinu souborů tvořily torrenty s pirátským obsahem. Po několika pokusech o eliminaci se nakonec portál se svými uživateli bez podrobnějšího vysvětlení rozloučil v roce 2016, tedy po třinácti letech provozu.
 
 
Téměř okamžitě ovšem vzniklo několik neoficiálních klonů, z nich nejznámější fungoval na doméně Torrentz2.eu. Nový portál brzy dohnal svého předchůdce počtem indexovaných torrentů a nabízel stejné funkce i jednoduché uživatelské rozhraní. Po čtyřech letech je ovšem v ohrožení také doména Torrentz2.eu. Již dříve se organizacím sdružujícím držitele autorských práv podařilo vynutit zákaz tohoto webu v některých zemích, ale samotná doména byla ještě před pár dny funkční. To se změnilo koncem minulého týdne, kdy se návštěvníkům začala v jejich internetovém prohlížeči zobrazovat hláška o nedostupnosti webu.
 
Jak ovšem zjistil portál Torrentfreak.com, nejedná se o žádný technický výpadek. Doménový registr EURid uvádí u domény status „serverhold“, což de facto znamená pozastavení provozu a probíhající vyšetřování. S největší pravděpodobností se tedy jedná o krok v důsledku údajného porušování autorských práv. Podle samotného provozovatele vyhledávače došlo k pozastavení Torrentz2.eu na příkaz státního zástupce. Není ovšem jasné, z jaké země žádost přišla. Uživatelé torrentů mohou nadále využívat záložní doménu Torrentz2.is, která je zaregistrována v islandském registru ISNIC a nadále zůstává v provozu. Otázkou zůstává, na jak dlouho.
 
Můžeme ovšem předpokládat, že tato hra na kočku a myš asi v blízké době neskončí. Dříve nebo později by po odstranění vyhledávače vznikl klon, který by nabízel shodný design i funkce, stejně jako se to stalo v minulosti. Stejný osud potkal také další populární torrentové weby jako KickassTorrents nebo The Pirate Bay. Torrentz2.is v tuto chvíli indexuje přes 60 milionů z 208 milionů stránek na 76 doménách. Autoři návštěvníky varují, že stahování obsahu chráněného autorskými právy není legální a pokud tak budou činit, mohou se vystavit postihu. Zároveň uvádějí, že jednají podle zákonů EUCD a DMCA, takže vlastníci autorských práv se na ně mohou obrátit s žádostí o odstranění.
 


reklama