reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poslední dění kolem Windows různých verzí

23.8.2016, Michal Hala, aktualita
Poslední dění kolem Windows různých verzí
Kolem Windows 10 se poslední dobou nashromáždilo několik kontroverzních událostí, pár novinek v politice Microsoftu se týká i starších Windows 7 a 8.1. Poslední novinka se týká jazyka a prostředí PowerShell.
Ne úplně čerstvou zprávou je, že uživatelům, kteří mají systém na SSD a aplikace na druhém disku, zamrzá po instalaci Anniversary Update počítač. Microsoft se k tomu moc čelem nepostavil, protože jako řešení zatím nabízí nastartovat Windows 10 v bezpečném módu (Safe Mode), kdy tento problém nenastává. Pak je možné přesunout aplikace na SSD a problém by měl být vyřešen. Druhým řešením je vrátit se k předchozí verzi Windows 10.

Microsoft na této záležitosti pracuje a oprava bude brzy k dispozici. Na celé věci není ani tak zajímavý problém samotný, jako povyk, který vyvolal v diskusních fórech i v článcích cizích i našich IT webů. Asi nejčastější kritikou Microsoftu je, že (zase jednou) vypustil nedostatečně otestovanou aktualizaci. A následují tradiční lamentace o nedodělcích z Redmondu. Můj komentář? Nechci se Microsoftu nějak vehementní zastávat, ale upřímně řečeno si neumím moc představit masivnější testovací mechanismus, než je Insider Program.

Dále je třeba dodat, že takovou škálu různého hardwaru a všemožných konfigurací prostě žádný jiný operační systém nepodporuje. Proprietární macOS (dříve OS X) Applu rozhodně ne a Linux s největší pravděpodobností též ne. Je to ale bič, který si na sebe upletl Microsoft sám a tak si s ním musí sám poradit. Ale úplně chápu postižené uživatele, že nemají pro Microsoft moc pochopení.

Aby toho kolem velkého updatu nebylo málo, dalším poměrně čerstvým problémem je zamrzání webkamer, které se ovšem dotýká miliónů uživatelů. Microsoft totiž v aktuálně poslední verzi Windows 10 přestal z technických důvodů podporovat standardy H.264 a MJPEG a když je nějaká aplikace chce začít využívat, webkamera zamrzne. Náprava problému formou drobného updatu už byla přislíbena na září. V tomto případě bych možná byl přísnější, Microsoft si toto mohl pohlídat lépe.


Logo Windows


Další dost velkou novinkou je oznámení Microsoftu o tom, že dojde sloučení ke sloučení aktualizací u Windows 7 a 8.1 do velkých balíků dobře známých z Windows 10. Na uvedený krok se dá dívat ze dvou zorných úhlů. Microsoft zdůrazňuje uživatelský komfort, kdy uživatel bude instalovat místo spousty drobných aktualizací jen jednu velikou. Ale na situaci se dá nahlížet i tak, že uživatel ztratí možnost vybírat si sám jednotlivé aktualizace a Microsoft mu tak v jednom balíku vnutí i ty, které uživatel nechce. Konečný názor si udělejte sami.

Další, tentokrát veskrze pozitivní zprávou z Redmondu je, že Windows 7 a 8.1 budou na moderních procesorech Intel řady Skylake podporovány standardně, takže dotčené počítače se Skylakem budou dostávat aktualizace až do definitivního ukončení podpory daného operačního systému. Tady lze dodat snad jen to, že jde ze strany Microsoftu o racionální přístup, který uživatele dotčených procesorů i Windows určitě potěší.

Poslední novinka se týká skriptovacího jazyka a na něm založeného shellu PowerShell podporujícího technologii .NET. Framework. PowerShell byl nyní uvolněn jako open source a je k dispozici pro Linux. Tenhle krok lze hodnotit jen a jen pozitivně. PowerShell je odborníky poměrně vysoce hodnocený nástroj a jeho otevření se open source světu pomůže jak Microsoftu, tak rozšíří možnosti Linuxu.

Celkově lze uvedené události hodnotit tak, jak jsme u Microsoftu poslední dobou zvyklí – rozumné, užitečné a vítané kroky jsou bohužel doprovázeny chybami, které jsou dílem zbytečné a dílem – s ohledem na záběr i velikost Microsoftu – zřejmě zákonité.

Zdroje: Microsoft, Microsoft Technet, The Verge, ZDNet (1, 2)
reklama