reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.8.2016, Michal Hala, aktualita
Kolem Windows 10 se poslední dobou nashromáždilo několik kontroverzních událostí, pár novinek v politice Microsoftu se týká i starších Windows 7 a 8.1. Poslední novinka se týká jazyka a prostředí PowerShell.
Skrew (28) | 24.8.20169:46
Zamrzani windows kdyz ma uzivatel aplikace na jinem disku nez OS samotny je teda poradny fail. Tohle je zakladni funkcionalita a rozhodne se to neda obkecat nejakou sirokou podporou hardwaru. Na funcnost aplikaci z druheho disku opravdu nema vliv to ze vyrobce nejake minoritni zvukove karty, nebo modemu napise ovladace pro Windows a MS si udela carku za podporu sirokeho spektra HW.

A slucovani aktualizaci do balicku je dalsi z mnoha podrazu na uzivatele. Jako by nestcilo ze prestali ve WU ukazovat popis aktualizaci a tak musim s kazdou aktualizaci kliknout na link, aby se mi otevrela pomala a strojove prelozena stranka s co nejobecnejsim popisem aktualizace... Vyhybam se desitkam jako cert krizi. MS mi je nutil horem, vrchem. Vsechny updatovaci a telemetricke aktualizace jsem na PC zakazal a pak se mi nekolikrat zahadne objevily znovu. A vsechno marne, protoze je ted dostanu v mesicnim balicku. Sedmicky byly moje prvni legalni windows a myslel jsem ze to s nima doklepu do konce jejich podpory. Ale s timhle pristupem... Opravdu netusim, proc windows potrebuji vedet o kazdem programu co si spustim. Zaklinaji se nejakym udajnym zlepsovanim uzivatelske zkusenosti. Vyse popisovany problem s aplikacemi na druhem disku je vysmechem vsem temto buzz words.

PS: ano, power shell byl prijat pozitivne, protoze konecne prinesl do windows to, na co byli admini zvykli z linuxovych systemu. Je otazkou zda jeho portovani na Linux, ktery jiz spoustu ruznych shellu ma, vyvola stejne nadseni.
Odpovědět2  1
Pavel Matějka (1578) | 24.8.201611:07
No, jako správce jsem za život potkal asi tak 8 tisíc počítačů, ale aplikace na jiném disku než systém tedy nikdy. Ani se nedivím, že takovou věc neměl na svém stroji nikdo z dvou milionů insiderů. Sice chápu, že to někdo s 20 GB SSD udělá, ale kolik takových je?

K té nepodpoře komprimovaného videa z kamery ­- tam je to trochu jinak. MS se snaží zpřístupnit kameru více programům najednou ­(původně kvůli Windows Hello­). Proto zařadil nad kameru novou mezivrstvu, a ta dekomprimuje video z kamery do nekomprimovaného YUV2 ­- protože by byla pitomost, aby video dekomprimovalo několik aplikací najednou s příslušnými nároky na výkon procesoru a spotřebu. Kdo má nějakou aplikaci, která nekomprimované video nepodporuje, může se vrátit zápisem do registru.

Do HKLMSOFTWAREWOW6432NodeMicrosoftWindows Media FoundationPlatform přidejte DWORD EnableFrameServerMode a nastavte na nulu. Reboot.
Odpovědět2  4
rys (13) | 24.8.201618:00
Tak s tím moc nesouhlasím. Člověk nepřeinstalovává PC každý měsíc, a donedávna byla SSD docela drahá a aby dobře fungovala potřebují cca 1­/3 ­- 1­/4 volné kapacity ­(pro přeskupování bloků na pozadí­). Takže řešením bylo nainstalovat systém a pár základních aplikací přímo na SSD a ostatní na HDD.
Dnes při nové instalaci se dá SSD již pořídit levněji s větší kapacitou, takže toto případné rozdělení aplikací dělá asi již málokdo.
Odpovědět3  0
tomil2002 (74) | 28.8.201613:04
Už dávno a spousta lidí má na jednom disku systém a na jiný disk ukládá data . To je snad základ , systém občas klekne tak proč přijít i o data ??? Matějko.
Odpovědět1  0
Pavel Matějka (1578) | 28.8.201617:58
Pleteš si data s aplikacemi, to se pak těžko domluvíme.
Odpovědět1  0
tomil2002 (74) | 28.8.201619:25
Ano , omlouvám se , došlo mi to později . Vlasně jsem se nad tím zamyslel už dneska odpoledne když jsem byl venku jestli jsem to špatně nepochopil, že se musím podívat.Jinak mám za to , že SSD řekněme velikosti 120gb ­/111­/ reálných plně stačí na systém i poměrně hodně programů . Sám mám krom systému cca 20 prg. a ulit a zaplněno mám asi 15% SSD . Ještě jednou se omlouvám, četl jsem to v rychlosti .
Odpovědět0  0
Aleš Ulrych (6) | 30.8.201622:41
Musím nesouhlasit. I v dnešní době běžných 250 GB SSD disků není problém takový disk zaplnit aplikacemi ­(hramy­). Stačí mít rochu větší sbírku z novějších her ­(Titanfall, Witcher 1,2,3 ...­), používat Adobe Cloud se všemi nainstalovanými aplikacemi, zapnutou synchronizaci pošty např. s gmailu s Windows a zjistíš, že disk je plný.
Pak už si říkáš, proč já jsem ten Steam nenaistaloval a druhý disk.... :)
Odpovědět0  0
tomil2002 (74) | 30.8.201622:59
:­) na hry jsem moc nepomyslel , vůbec netuším kolik zaberou . Poštu nesynchronizuji ale stahuji a promazávám.
S hrami jsem skončil ještě v době Starcraftu když jsem jednou dva dny nespal ... . , ale to už je pěkných pár let zpět .
No a ačkoliv sám neinstaluji prg. na jiný disk tak to ještě neznamená že by to nemělo fungovat v těch slavných W10 když ve W7 a jiných to jde . Celkově zatím W10 osobně nechci ani omylem. Instaloval jsem je na docela nový ntb Dell kolegovi a bylo to nesrovnatelně horší oproti w7 , ale to bylo loni , takže se něco změnilo předpokládám.Největší halo bylo že ty slavně desítky smazaly i oddíl k obnovení W7 , takže format disku a pohledat oem W7 . Ségře se W10 tak zasekaly a zpomalily , že jsem u toho strávil přes hodinu než to zase jelo jak by mělo . Nána si upgradovala systém :­))
Odpovědět0  0
Aleš Ulrych (6) | 31.8.20169:07
Titanfall ­- 50GB, zaklínač 3 s updatama též kolem 50 GB... sranda co? :­)
Já už také nehraji, není čas, ale kluk ano. Já vyrostl na DOOM2, Quake, Duke Nuke 3D...

Moje zkušenosti s W10 jsou veskrze pozitivní, problém jsem naštěstí neměl a když už, podařilo se mi ho vyřešit.
Ale chápu, že né každý si s tím poradí.
Odpovědět1  0
tomil2002 (74) | 31.8.201612:28
Mám za to že si taky poradím s čím potřebuji , jen si říkám jestli to mám zapotřebí dokud mám systém který mi jede podle mých představ.Užívám w7 , částečně Visty a Ubuntu . Například na jednom disku mám W7 tak suprově odladěné a upravené že co do rychlosti naprostá spokojenost podobně jako se SSD , ale na těch dělám jen své video a fotky a ten disk nikdy nebyl a nebude v síti. Beru to jako pracovní nástroj a na brouzdání po internetu mám jiné.To že W10 pojedou dobře je jisté , vše se odlaďuje postupně .Každému vyhovuje něco jiného. Stejně mám za to , že by to chtělo větší konkurenci různých firem mezi systémy , to nikdy není na škodu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.