reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poslední kroky Microsoftu v oblasti umělé inteligence

5.2.2016, Michal Hala, aktualita
Poslední kroky Microsoftu v oblasti umělé inteligence
Během posledních dnů udělal Microsoft dva důležité kroky na poli umělé inteligence. Jednak zveřejnil kód svého systému umělé inteligence CNTK na GitHubu, jednak koupil firmu SwiftKey. Pojďte se s námi zamyslet, co to může znamenat.
Nejprve stručné shrnutí – Microsoft předně zveřejnil na GitHubu jako open source kód svého systému umělé inteligence CNTK (Computational Network Toolkit), který umí rozpoznávat obraz, řeč a text. Microsoft doslova mluví o „deep learning toolkit“. CNTK je třeba součástí digitální asistentky Cortany ve Windows 10. Dost možná, že od externích vývojářů očekává zpětnou vazbu a následně další vylepšování možností CNTK.

Nákup společnosti SwiftKey pak prý není primárně motivován zájmem o samotnou klávesnici, která je viditelnou částí této stejnojmenné aplikace, ale o neuronální síť uvnitř aplikace předvídající na základě kontextu slova, která chce uživatel teprve napsat. Tým ze společnosti SwiftKey totiž bude začleněn do výzkumné skupiny Microsoft Research.

Oba kroky podle mého názoru ilustrují stále se zvyšující zájem redmondského giganta o oblast AI. A myslím si, že tak činí kvůli potenciálu, který se v této oblasti skrývá. Umělá inteligence je totiž oblastí nabízející velký prostor pro uživatelsky viditelné, dostatečně radikální a disruptivní inovace jak v oblasti operačních systémů, tak v oblasti aplikací i v oblasti cloudu (například vyhledávač Bing).


Microsoft CNTK
Zdroj: Microsoft


Když se podíváte třeba na poslední tři verze Windows (8, 8.1 a 10), tak jednou z nejvýraznějších změn, myslím něčím skutečně revolučním a novým, nikoli jen mírně evolučním, je již zmiňovaná Cortana. A to přesto, že zatím toho zase neumí až tak moc. Každopádně musím na základě vlastní zkušenosti říct, že jde o vítanou pomocnici. A jde opravdu o něco kvalitativně nového, něco co tu dřív vůbec nebylo.

Ono v klasické linii obvyklých a běžných (ve smyslu nikoli uměle inteligentních) částí operačního systému i dalších aplikací a cloudu už prostě není tolik prostoru k vylepšování. Když se podíváte nejen na Microsoft, ale třeba na operační systémy Applu (OS X a iOS) i Googlu (Android), tak se samozřejmě objevují další a další novinky, ale žádné opravdu radikální a revoluční změny mimo oblast AI se buď vůbec neobjevují, případně jich je stále méně a méně.

Takže si myslím, že Microsoft bude na poli AI investovat a posilovat i nadále. A my se stále častěji budeme setkávat s výsledky této snahy. Redmond přitom nemusí své stávající i nově získané systémy propojovat do jednoho unifikovaného systému umělé inteligence, ale může budovat jednotlivé postupně vyvíjené i nakupované součásti jako separátní, paralelně fungující a vzájemně spolupracující moduly (respektive subsystémy).


Logo SwiftKey


Pokud se budeme při vývoji stále komplexnějších forem umělé inteligence celkem zákonitě inspirovat lidským mozkem, tak ten je neurovědci často definován jako masivně paralelní výpočetní systém složený z vysoce specializovaných dílčích modulů. Takže se dá předpokládat, že vývoj v oblasti umělé inteligence by mohl jít právě tímhle směrem.

Vývoj v oblasti hardwaru (CPU a GPU) se vyznačuje rychle postupující paralelizací a vývoj v oblasti uměle inteligentního softwaru by se tak nakonec mohl ubírat stejným směrem. Tedy k systému paralelně pracujících modulů. Ale ať už bude vývoj AI u Microsoftu mířit k jakékoli architektuře, my uživatelé nakonec můžeme očekávat kvalitativně úplně nové funkce a tím stále komfortnější možnosti a způsoby práce s počítačem.

A samozřejmě, že tímhle směrem určitě nepůjde jen Redmond, ale i ostatní velké i menší IT společnosti, takže se určitě máme na co těšit. Počítačová budoucnost tak bude mimo jiné uměle inteligentní a věřme, že také mnohem zajímavější a pestřejší.

Zdroj: Microsoft, The Verge
reklama