reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Používá Intel u Kaby Lake opět chabou teplovodivou pastu?

16.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Používá Intel u Kaby Lake opět chabou teplovodivou pastu?
Společnost Intel byla již dříve kritizována za použití nekvalitní teplovodivé pasty umístěné mezi samotným procesorem a jeho heatspreaderem. Nyní to vypadá, že se historie může opakovat, a to v případě generace Kaby Lake.
Mezi lidmi už koluje dost procesorů Intel Core i7 7700K, které se dostaly i k těm, co neváhají je zbavit ochranného heatspreaderu. Ten má dle svého označení kromě fyzické ochrany procesorového čipu také lépe rozvádět jeho teplo, ovšem to se někdy moc neshoduje se skutečností. Jde totiž o to, že mezi čipem a kovovou destičkou musí být nějaký teplovodivý materiál, který vyplní prostor, v němž by jinak byl zcela nevhodný vzduch. Tento materiál, který můžeme označit zkráceně jako TIM (Thermal Interface Material), musí být ale kvalitní, aby zbytečně netvořil bariéru zabraňující přenosu tepla, však to zná každý, kdo si sám skládá počítačové sestavy.





Z výsledků testu jistého RichUK na fórech serveru Anandtech vyplývá, že Intel možná zase jednou chtěl ušetřit a použil nekvalitní TIM. To se ukázalo už dříve třeba u procesorů generace Ivy Bridge, které se přehřívaly a při přetaktování nebyly moc stabilní. To se zlepšilo nástupem procesorů Devil's Canyon z generace Haswell Refresh a od té doby se o podobných problémech nemluvilo, až nyní.

Otázka je, jaký procesor RichUK měl k dispozici, respektive zda to byl kus vyrobený stejně jako ty, které přijdou na trh. Pokud ano (a RichUK uvádí, že má již prodejní kus), tak uživatelé mající zájem o vysoké přetaktování procesorů Core i7-7700K či Core i5-7600K nemají dobré vyhlídky. Jde totiž nejen o zkušenosti daného diskutéra, ale také o různé předběžné recenze, dle nichž Kaby Lake skutečně pracují při vyšších teplotách než Skylake. I zde ale není vše jasné, protože dosavadní testy jsou prováděny především na deskách se Z170 a je otázka, zda ty dobře nakládají s napájením procesoru. Každopádně výsledky poskytnuté diskutérem RichUK ukazují spíše na TIM, která dle následující fotografie ani nemusí být nekvalitní. Může jí být prostě jen moc v tlusté vrstvě.





RichUK měl k dispozici tuto sestavu:
  • Procesor – Core i7-7700k
  • Deska – Asrock Z170 Pro4S – BIOS v7
  • RAM – Corsair 2x8GB 3000Mhz C15
  • GFX – EVGA GTX 1060 6GB SC
  • Základní chlazení – Thermalright 6 heat pipe tower, Corsair SP120
  • Chlazení pro OC – Corsair H110i with 2 x Corsair ML140 Pro LED

Procesor byl přetaktován na 5 GHz při napětí 1,34 V a zatížen pomocí Prime95, přičemž jeho teplota se vyšplhala na 96 °C, což vzhledem k chlazení pomocí vodního Corsairu H110i skutečně není v pořádku. Na 4,7 GHz / 1,264 V pak procesor fungoval v zátěži při 83 °C. Poté byl procesor zbaven heatspreaderu, natřen pastou CoolLaboratory Liquid Ultra a otestován opět na 5 GHz při stejném napětí jako předtím. To srazilo teplotu na 66 °C a především byl pak procesor stabilní.

I starší generace procesorů Intel pochopitelně pracují na nižší teplotě, pokud se z nich sundá heatspreader a použije opravdu kvalitní TIM, ale ne s takovým propastným rozdílem v teplotě. Uvidíme ale až v lednu, neboť na základě jednoho testu nelze vynášet soudy.

Zdroj: wccftech
reklama