reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Power paper: další nadějný materiál pro baterie či kondenzátory

7.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Power paper: další nadějný materiál pro baterie či kondenzátory
Švédští výzkumníci přišli s dalším nadějným materiálem, který se může stát základem pro budoucí baterie. Označují ho jako Power Paper, tedy materiál s vlastnostmi papíru, který má slušnou kapacitu a velice rychle se dokáže nabít.
Power Paper je tedy na dotek podobný papíru, i když je černý a lesklý. Švédští výzkumníci dokázali vyrobit kruhový vzorek s průměrem cca 15 centimetrů a tloušťkou 0,5 mm, který má kapacitu 1 farad. To má být srovnatelné s dnešními superkondenzátory využívanými v elektronických zařízeních.





Power Paper je vyroben z nanocelulózy (pouze 20nm vlákna), elektrolytu a vodivého polymeru, který tvoří vnější vrstvu. Celý výrobní proces je popsán v Advanced Science. Materiáll je možné nabít a vybít nekoliksetkrát, přičemž opětovné nabití má trvat jen několik sekund. Xavier Crispin, jeden ze spoluautorů z Linköping University, uvádí, že tenké materiály fungující jako kondenzátory nejsou nic nového, ovšem tento může být vyráběn i "trojrozměrně". Nemusí tedy jít jen o tenkou fólii, ale také o tlustý plát. Jde také o lehký a poměrně odolný materiál, a to i vůči vodě, z nějž si autoři složili labuť ve stylu origami, čímž jeho funkčnost neutrpěla.

K čemu by tedy mohl Power Paper posloužit? Když přihlédneme k jeho vlastnostem, může to být třeba nositelná elektronika, kde bude výhodou i to, z čeho se Power Paper skládá. Nejsou tu také žádné toxické materiály, těžké kovy nebo vzácné prvky, takže bychom mohli očekávat i to, že půjde o levné úložiště energie. Zatím ale vznikl jen v laboratorních podmínkách, takže je jasné, že pro jeho průmyslové nasazení by se musel vyvinout příslušný výrobní proces, což si žádá investice.

Zdroj: Science Alert
reklama