reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PowerColor Radeony HD 48x0 oficiálně, Gainward přechází k AMD

26.6.2008, Pavel Boček, aktualita
PowerColor Radeony HD 48x0 oficiálně, Gainward přechází k AMD
Společnost PowerColor představila nové grafické karty ze stáje AMD, řadu Radeonů HD 48x0 již oficiálně včetně kompletních specifikací, mají také svůj popis i na webu společnosti; v pondělí byla vydána jen tisková zpráva. Jedná se o klasické...
Společnost PowerColor představila nové grafické karty ze stáje AMD, řadu Radeonů HD 48x0 již oficiálně včetně kompletních specifikací, mají také svůj popis i na webu společnosti; v pondělí byla vydána jen tisková zpráva. Jedná se o klasické referenční modely s frekvencí jádra a pamětí 625 MHz / 1,986 GHz (model AX4850 512MD3-H) a 750 MHz / 3,6 GHz (AX4870 512MD5-H), pamětí zůstává 512 MB, jen se liší v rychlosti - první jsou GDDR3 a druhé GDDR5.



Několik kusů společně se Sapphire mělo být v Německu k dostání, nicméně se zdá, že již jsou vyprodány (odkazy na serveru Fudzilla nefungují a vyhledávač Geizhals všude píše dodací dobu v řádech minimálně dnů). Poměrně zajímavou událostí je přechod společnosti Gainward, dříve orientovanou exkluzivně na NVIDII, i k modelům karet AMD. Nejedná se však o krok nijak nelogický, v mainstreamu se bude zřejmě jednat o velký hit a Gainward si tedy chce ukousnout kousek svého koláče, podobně jako další výrobci, i zcela noví, jako Force3D.



Zejména tedy po tom, co provádí NVIDIA s prodejem mainstreamových a hlavně high-endových jader, když zdá se vyžaduje současně nákup low-endových jader, která nikdo nechce (a také se zbavuje některých AIB partnerů), to není krok ze strany Gainwardu tak překvapující, jen aby však AMD, resp. TSMC, zvládalo dodávat dostatek jader. Prvním kouskem je referenční Radeon HD 4850, kterého netrápí nedostatek paměťových čipů GDDR5 podobně jako HD 4870.



Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3)
reklama