reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PowerStrip - ladíme grafickou kartu

15.8.2005, Zdeněk Kabát, návod
PowerStrip - ladíme grafickou kartu
Dnes si představíme užitečnou utilitu s označením PowerStrip, jež obsahuje mnoho skvělých vlastností, které se týkají hlavně ukládání profilů výkonu, barev či monitoru. Dovoluje ale i měnit frekvence grafické karty přímo uprostřed hry!
PowerStrip je program zdánlivě podobný RivaTuneru, ovšem svou podstatou míří trochu jinam. Zatímco RivaTuner, o kterém jsem napsal článek před několika dny, se zaměřuje na tweaking ovladačů ForceWare a registrů Windows, PowerStrip pracuje na nižší úrovni a jeho hlavními úkoly je práce s monitorem a jeho obnovovacími frekvencemi a spravování profilů v různých kategoriích. Podívejme se na tuto utilitu detailněji.



Upozornění! Veškeré úpravy zmíněné v tomto článku děláte na vlastní riziko. Redakce Světa Hardware ani Rik Wanf nenesou zodpovědnost za SW nebo HW problémy vzniklé v důsledku používání utility PowerStrip.

PowerStrip - základní údaje a nastavení



Tento program není bohužel 100% freeware, ovšem omezení jsou jen drobná. Jedná se o produkt Rika Wanga z EnTech Taiwan a je nabízen jako tzv. "try-before-you-buy shareware". Omezení jsou ale prakticky nulová - neregistrovaní uživatelé musí jen počkat na 5-sekundové úvodní okno s tipy a triky (po 100 spuštěních programu se interval prodlužuje) a nemají možnost nainstalovat PowerStrip na uživatelský účet bez administrátorských oprávnění. Kromě toho chybí možnost upgradovat utilitu přímo z jejího GUI, ale stažení nové verze nic nebrání. Registrovaná verze stojí $30, což není málo.

  • PowerStrip 3.61 @ EnTech Taiwan - stáhnout (1,17 MB)

PowerStrip obsahuje českou lokalizaci, instalace zabírá na disku přibližně 2,6 MB a v paměti asi 12 MB, což není špatné. Po spuštění programu vyskočí hláška, že byla nalezena nová grafická karta a po potvrzení se poprvé a naposledy objeví okno, ve kterém je nutné potvrdit základní konfiguraci PowerStripu. Ověřte si v něm správnost informací o grafické kartě a monitoru (změny jdou případně načíst z ovladače) a v části "Nastavení programu" určete základní chování. Pokud chcete program používat intenzivněji, je dobré ho spouštět společně s Windows a mít zapnuté klávesové zkratky (můžete si vybrat z pěti nejdůležitějších).







Pozn.: Stejně jako u RivaTuneru je po kliknutí pravým tlačítkem a nabídku "What's This?" dostupná nápověda. Ta je bohužel jen v angličtině, ale přesto nabízí vyčerpávající popisy funkcí, takže je velmi užitečná.

Po potvrzení tohoto okna máte přístup k PowerStripu jen přes nástrojovou lištu, kde se spouští ve formě ikonky vedle hodin. Po kliknutí se rozbalí menu, které by mělo vypadat nějak takto:




Pro změnu libovolných nastavení, která jste učinili, nebo rozšíření o další, se nejdříve podíváme na nabídku Nastavení -> Vlastnosti. Již zde se nachází velké množství zajímavých možností, podívejme se na ně postupně:




Nastavení
  • Načíst při spuštění Windows - bez komentáře
  • Načíst nastavení při spuštění - určitě nechte zaškrtnuté. Pokud se kvůli nějakému chybnému nastavení odmítá program spustit, stačí při spuštění podržet Ctrl.
  • Automaticky měnit prioritu procesu - při minimalizaci do lišty sníží prioritu na minimum, velmi praktické
  • Vypnout monitorování DOS/konzole - potvrďte jen v případě, že vás nastavení PowerStripu v DOSu obtěžuje
  • Vypnout dotazy při vytváření odkazů - nezaškrtnuté znamená, že při vytvoření nového profilu se vás PowerStrip zeptá, chcete-li k němu vytvořit odkaz na plochu

Moduly - zde si můžete vybrat moduly, které jsou aktivní v menu po kliknutí na ikonu

Vzhled - vše jasné, můžete změnit jazyk, vzhled kurzoru a ikony v liště a chování menu při najetí kurzoru na nabídku

On-screen displej - PowerStrip nabízí možnost použití OSD, nebo-li on-screen displeje. Ten při aktivaci klávesovou zkratkou (defaultně Ctrl+Shift+O) zobrazí rozlišení, horizontální a vertikální frekvenci a frekvence grafické karty. V tomto menu nastavení můžete určit umístění OSD, barvu písma a pozadí (doporučuji změnit, jinak nic nepřečtete).



Kompatibilita - zde naleznete nastavení pro zachování kompatibility, nejdůležitější je "Vynulovat taktování při probuzení", což může předcházet problémům s obnovením frekvencí přetaktovaného adaptéru po přechodu z režimu spánku.

To jsou nastavení týkající se samotného PowerStripu, ovšem mnohem více možností lze nalézt v jednotlivých položkách profilů, které rozebereme na dalších stranách.
reklama