reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Požár v továrně výrobce čipů Renesas zničil více strojů, než se zprvu zdálo

29.3.2021, Milan Šurkala, aktualita
Požár v továrně výrobce čipů Renesas zničil více strojů, než se zprvu zdálo
Situace s čipy je opravdu kritická a netýká se ani zdaleka jen GPU. Obrovské problémy má i automotive a nedávný požár v továrně Renesas situaci rozhodně nezlepšil. Naopak se zdá, že bude ještě o něco horší, než se původně zdálo.
Rok 2021 nám nezačíná zrovna moc pozitivně. Vedle přetrvávající koronavirové pandemie, která ovlivňuje dostupnost nejrůznějších produktů, tu máme i kryptoměnovou mánii. Ta žene nahoru ceny grafických karet a zvýrazňuje nedostatečné kapacity pro jejich výrobu. Zdaleka nejde ale jen o nedostatečné výrobní kapacity pro GPU. Problémy jsou totiž i s mnoha jinými typy. Především jsou to různé čipy a senzory pro automotive, což je odvětví, které postihla polovodičová krize dost významně. Většina výrobců aut musela z důvodu nedostatku čipů dočasně pozastavit výrobu aut.
 
Renesas logo
 
Dlouhodobý nedostatek čipů (i kvůli koronavirové pandemii) byl zesílen v polovině února, kdy Japonsko zasáhlo zemětřesení a např. Toyota musela zastavit výrobu na 14 linkách v 9 různých továrnách. Postihlo to také společnost Renesas, která je obrovským výrobcem čipů a která následně v továrně Naka v prefektuře Ibaraki musela zkontrolovat výrobní zařízení, což si vyžádalo výpadek produkce. Té pak trvalo zhruba týden, než dosáhla plné kapacity. Jenže jak to vypadá, zemětřesení mohlo mít možná vážnější důsledky, protože v téže továrně došlo o měsíc později k požáru.
 
Konkrétně to bylo 19. března v budově N3, která vyrábí čipy na 300mm waferech. Došlo ke vznícení v důsledku příliš vysokého proudu, ale zatím se nevím, proč došlo k tomuto nárůstu. Celkem hořelo asi na 600 m2 plochy, což je asi 5 % z celkových 12000 m2 clean roomů. Původně se odhadovalo, že bylo zničeno 11 výrobních jednotek, což jsou zhruba 2 % celkového počtu, nicméně další zkoumání ukazuje, že jich bude nejspíše 17 (tedy cca 3 %). Těchto 6 dalších strojů nebylo poškozeno přímo požárem, ale sazemi z něj.
 
Výroba 200mm waferů v budově N2 bude nadále pokračovat, budova WT pro testování je také v pořádku, nicméně N3 vyžaduje opravy. Předpokládá se, že zhruba 2/3 továrny N3 by mohly být brzy zprovozněny. Dále se odhaduje, že výpadek výroby bude firmu stát 17 mld. jenů měsíčně (cca 3,4 mld. Kč). Více informací by měla firma zveřejnit zítra.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama